Indexy Dow Jones, S&P klesly kvůli obavám o banky

22.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí klesly, když slabé kvartální výsledky Bank of America <BAC.N> oživily obavy z ceny, již banky zaplatí za...

...úvěrovou krizi. Zastínily tak růst energií, jimž pomáhaly rekordní ceny ropy.

Index Dow Jones klesl poté, co v pátek zavřel nejlepší týden za dva měsíce. Blue chips srazila zpráva, že Bank of America vykázala za první kvartál propad zisku o 77 procent.

Situaci ve finančním sektoru ještě zhoršila regionální banka National City <NCC.N>, která byla donucena získat dodatečný kapitál 7 miliard dolarů a výrazně snížit výplatu dividend. Akcie regionálního finančního ústavu sletěly o 27,6 procenta.

"Panuje názor, že vyhlídky ziskovosti u bank jsou vážně pošramocené," řekl Stephen Massocca, generální ředitel investiční banky Pacific Growth Equities. "Nemyslím si, ani neočekávám, že by navyšování kapitálu bank bylo u konce."

Index Nasdaq však dokázal vyškrábnout drobný zisk poté, co Citigroup zvedla odhad zisku Applu <AAPL.O> dva dny před jeho kvartálními výsledky. Apple stoupl o 4,4 procenta.

Energie byly vedle technologií dalším zdrojem síly poté, co barel americké ropy <CLc1> vyšplhal kvůli obavám o dodávky na čerstvý rekord těsně pod hranicí 118 dolarů.

Akcie dodavatele těžařské techniky Schlumberger <SLB.N> vyskočily o 5 procent.

Index Dow Jones <.DJI> odepsal 0,19 procenta na 12.825,02 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> umazal 0,16 procenta na 1388,17 bodu. Naopak technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> posílil o 0,21 procenta na 2408,04 bodu.

Indexy Dow Jones a S&P 500 klesly po čtyřech dnech růstu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK