Air France-KLM oficiálně stáhla nabídku na převzetí Alitalie

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. dubna (ČTK) - Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM oficiálně stáhla nabídku na převzetí svého italského rivala Alitalia. Management sdělil, že nabídka pozbyla platnosti a podle agentury AP se nezdá, že by Francouzi ještě měli zájem se k nepodařenému obchodu někdy v budoucnu vracet.

Společnost Air France-KLM uvedla, že ji Alitalia vyzvala, aby objasnila svůj současný postoj k celé situaci. Air France na začátku dubna odešla od jednacího stolu, protože se nedokázala dohodnout s odboráři na konkrétních plánech revitalizace Alitalie, která ztrácí přes milion eur denně a hrozí jí bankrot.

"Air France-KLM Alitalii naznačila, že smluvní ujednání oznámená 14. března s předpokládaným zahájením výměny akcií už pozbyla platnosti," píše se ve sdělení leteckého dopravce. Před zahájením veřejné nabídky na výměnu akcií bylo nutné splnit určité podmínky, což se ale nestalo.

Mezi podmínkami, které si Air France-KLM stanovila, bylo například to, že s navrhovanými kroky revitalizace budou souhlasit odbory i nová italská vláda. Ta má v Alitalii 49,9 procenta akcií. Proti nabídce Air France-KLM se postavil i vítěz nedávných parlamentních voleb Silvio Berlusconi, který usedne do křesla premiéra.

Berlusconi prosazuje italské investory a nejraději by viděl, kdyby se někteří z nich dohodli a nabídku podali společně. Mluvčí nynějšího premiéra Romana Prodiho podle agentury Reuters řekl, že bude nejpozději do středy svolána schůzka kabinetu. Dosluhující vláda má prý zájem dohodnout se s Berlusconiho lidmi na tom, jak Alitalii zajistit budoucnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK