Předseda Samsung Group I Kun-hi odstoupil

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 22. dubna (ČTK) - Šéf největšího korejského průmyslového konglomerátu Samsung Group I Kun-hi dnes odstoupil kvůli obvinění z daňového úniku a zneužití důvěry. Rezignaci oznámili také místopředseda I Hak-su a předsedův syn a manažer Samsung Electronics I Dže-jong.

"Z pozice předsedy Samsung Group jsem se dnes rozhodl odstoupit," uvedl manažer na tiskové konferenci ani ne týden poté, co ho prokuratura obvinila. Předcházelo tomu vyšetřování aktivit konglomerátu zvláštním nezávislým výborem.

"Způsobili jsme, včetně mě, zvláštním vyšetřováním potíže národu," připustil manažer. "Hluboce se za to omlouvám a převezmu plnou zodpovědnost za vše, právně i morálně," citovala ho agentura AP. Zatím není jasné, zda zůstane pozice předsedy volná nebo zda ji konglomerát obsadí.

Korejský zvláštní prokurátor v lednu zahájil vyšetřování Samsungu kvůli podezření, že firma vedla černé fondy k uplácení vlivných veřejných činitele, například soudců a vládních úředníků. Sama firma podle prokurátora z úplatkářství obviněna nebude.

Podobné problémy se zákony má i největší korejská automobilka Hyundai Motor. Její šéf Čong Mong-ku byl loni kvůli úplatkářství odsouzen ke třem letům vězení, trest mu ale nakonec byl podmíněně odložen na zkušební dobu pěti let.

Samsung i Hyundai patří k takzvaným čebolům, obřím rodinným konglomerátům se značným vlivem na ekonomiku. Čeboly jsou často obviňovány, že zneužívají své hospodářské moci k ovlivňování vládních rozhodnutí.

Šéfu Samsungu nyní hrozí, že dostane až pět let odnětí svobody. Podle analytiků jsou však soudci v Koreji vůči šéfům velkých firem shovívaví, protože jejich věznění by vzhledem k významu těchto podniků mohlo narušit domácí ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK