Ceny obilnin letos dál prudce rostou, nejvíce rýže

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Ceny obilnin ve světě letos navázaly na prudký loňský vzestup a v posledních týdnech vystoupily na nová rekordní maxima. Nejvíce nyní zdražuje rýže, pro velkou část rozvojového světa hlavní a často i jediná základní potravina. Zdražování má dosud nebývalý globální charakter a dosáhlo takového stupně, že v řadě zemí třetího světa ohrozilo dostupnost potravin a vyvolalo sociální neklid a hladové bouře, které destabilizují celé společnosti.

Mezi příčinami zdražování základních potravin jsou zejména postupný růst poptávky po kvalitní výživě v rozvojovém světě a prudký nárůst produkce biopaliv ve vyspělých zemích. Dále se uvádějí problémy s úrodou a v neposlední řadě i vlny spekulativních investic, kdy investiční fondy kvůli otřesům na trzích odcházejí od klesajících akcií a dalších aktiv a hledají nové zdroje vysokých zisků.

Cena rýže se dostala v pátek na chicagské komoditní burze CBOT na nový rekord 24,67 dolaru za centýř (100 liber čili 45,4 kg) a od počátku roku vystoupila o plných 80 procent. Za poslední rok rýže na CBOT zdražila o téměř 140 procent a srovnatelný nárůst postihuje i země, kde je základní potravinou. Na rýži se nyní kvůli problémům s nabídkou zaměřili spekulativní investoři, kteří loni zvedali zejména ceny pšenice.

Rýže je hlavní výživou pro více než polovinu populace; vedle Asie je životně důležitá pro Afriku a některé země Karibiku. Prudký nárost jejích cen a cen dalších obilnin již letos vyvolal nepokoje na Haiti, Indonésii, Filipínách, v Egyptě, Kamerunu a dalších zemích zejména Afriky. Světová banka proto nedávno vyzvala mezinárodní společenství k vypracování "akčního plánu" na zmírnění dopadů drahých potravin na chudé.

Pšenice, základní surovina pro výrobu chleba a pečiva, je proti situaci před rokem na CBOT dražší o 90 procent; letos se však její cenový růst uklidnil. Po výstupu z konce února na rekordních 13,34 dolaru za bušl ceny prudce klesly a nyní jsou zhruba na úrovni konce loňského roku. Pšenici nyní tlačí dolů vyhlídky na výrazný růst produkce v Evropě i v USA.

Kukuřice, která je v USA hlavní surovinou pro výrobu biopaliv, dosáhla rekordu na 6,16 USD za bušl 9. dubna. Letos získala kukuřice zatím 33 procent a meziročně je dražší o 57 procent. Ze statistik Světové banky vyplývá, že veškerý americký loňský přírůstek kukuřičné produkce šel na výrobu bioetanolu. To je podle některých expertů hlavní důkaz toho, že největší vliv na loňský nárůst cen potravin ve světě měla právě politika biopaliv. Kvůli ní totiž ubylo půdy potřebné pro pěstování potravinářských plodin.

Sója, která je významnou složkou krmiv a ovlivňuje tím ceny masa a mléka, se vyhoupla na maximum počátkem března při ceně 15,71 USD za bušl. Sójové boby letos získaly 14 procent a proti loňskému dubnu jsou dražší o 77 procent.

Světová banka odhaduje, že ceny pšenice a rýže budou letos proti roku 2004 v průměru dvojnásobné. Ceny kukuřice, cukru a sóji budou vyšší o 56 až 79 procent, hlavní část přírůstků se přitom odehrála za poslední rok. Ke konečným cenám potravin přitom ještě značně přispívá zdražování pohonných hmot a hnojiv v důsledku silného nárůstu cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK