Banka RBS oznamuje emisi akcií za 12 mld liber

22.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Royal Bank of Scotland <RBS.L> v úterý oznámila rekordní emisi akcií s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře v objemu 12 miliard...

...liber, jež má pokrýt potenciální odpisy 5,9 miliardy liber z hodnoty méně kvalitních aktiv a pomoci bance přebudovat napjatou rozvahu.

RBS dále uvedla, že do konce letošního roku očekává příjem 4 miliard liber z prodeje aktiv, přičemž by mohla prodat část nebo celou divizi pojišťovnictví.

RBS nabídne 11 nových akcií za každých 18 stávajících po 200 pencích za akcii v emisi, jež je svého druhu největší v evropské historii. Cena stojí 46 procent pod pondělní zavírací úrovní.

"Je to uklidňující sleva a investory potěší, že jde o tak velkou sumu, a ne 5 nebo 6 miliard - chtějí, aby RBS získala peníze, aby se mohla pohnout kupředu," řekl Mark Sartori, šéf evropských obchodů u firmy Fox-Pitt.

Banka dodala, že předpokládá další zásahy do hodnoty aktiv včetně divize podnikového bankovnictví ABN AMRO, již koupila v loňském roce. Důvodem je dopad krize méně kvalitních hypoték ve Spojených státech a následná kreditní tíseň.

RBS odhaduje, že odpisy ukrojí z jádrového kapitálu 4,3 miliardy liber po zdanění, respektive 5,9 miliardy před zdaněním.

Přednostní emise ani odpisy nejsou po několika dnech široce rozšířených spekulací překvapením, ale představují prudký obrat v postoji RBS. Ta dříve v letošním roce říkala, že nepotřebuje získávat kapitál.

Britská bankovní dvojka uvedla, že plánuje udržet jádrový kapitál tier 1 nad úrovní 6 procent, což by z ní činilo jednu z nejlépe kapitalizovaných bank v Evropě. Tento poměr stál na konci loňského roku na 4,5 procenta. Tehdy to znamenalo jednu z nejnižších úrovní mezi evropskými bankami.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK