Temelín snižuje výkon druhého bloku

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 22. dubna (ČTK) - Energetici začali dnes s přípravou odstávky druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, na němž chtějí od května měnit část paliva. Příštích 18 dní budou pozvolna snižovat výkon zařízení, aby co nejlépe využili dosluhující palivové soubory. Reaktor pak obsluha zcela zastaví v pátek 9. května. Mimo provoz bude přibližně dva měsíce. Proud bude po tu dobu dodávat jen první blok elektrárny, řekl to mluvčí Temelína Marek Sviták.

"Blok byl dnes zhruba hodinu po půlnoci převeden do provozu na takzvaném výkonovém efektu. Nižší výkon umožňuje získat zbytkovou energii z nejvíce vyhořelých palivových souborů," uvedl mluvčí. Palivo budou energetici letos měnit rovněž na prvním výrobním bloku. Ten odstaví koncem července na necelé tři měsíce.

"Vedle výměny paliva kompletně zkontrolujeme i tlakovou nádobu. Kontrolu děláme pravidelně jedenkrát za čtyři roky," dodal mluvčí.

Jihočeská elektrárna potřebuje ke svému provozu jednou ročně nahradit zhruba čtvrtinu palivových souborů v každém ze dvou bloků. Ty vytvářejí aktivní zónu reaktoru, která se nachází ve spodní části tlakové nádoby. V reaktoru je celkem 92 tun uranu ve 163 souborech.

Palivo Temelínu dodává americký Westinghouse. Od roku 2010 jej vystřídá ruská korporace TVEL, která předloni uspěla v konkurzu na dodávky odhadem za několik miliard korun. Smlouva zajišťuje palivo pro oba bloky na dalších pět let s pětiletou opcí. Během nich by měl TVEL vypravit do Temelína přibližně 400 tun paliva. Firma je dlouholetým dodavatelem pro druhou českou jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK