Akcie v Japonsku oslabily

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes převážně oslabovaly a investoři prodávali hlavně automobilky a finanční instituce. Směr obchodování určoval vývoj kurzu jenu, který je směrodatný pro zisky firem, jejichž produkce směřuje na vývoz. Na devizovém trhu přestal klesat dolar, který v pondělí reagoval na propad zisku ústavu Bank of America.

Index Nikkei 225 si odepsal 148,73 bodu a den uzavřel slabší o 1,09 procenta na 13.547,82 bodu. Širší index Topix klesl o 1,5 procenta na 1311,46 bodu.

Na akcie automobilek působily ztráty akcií Nissan Motor, které si odepsaly 3,6 procenta. Podle analytiků je ale na vině částečně také snaha vybrat si zisky, protože trh prakticky celý minulý týden zpevňoval, a řada akcií tak solidně vzrostla. Například jen Honda Motor v pondělí zpevnila o téměř devět procent.

Nissan si spolu s další automobilkou Isuzu Motors v rámci automobilového sektoru vedl zdaleka nejhůře. Makléřská společnost Nikko Citigroup totiž snížila nákupní doporučení k oběma titulům se zdůvodněním, že oběma firmám v budoucnu může klesnout zisk.

"Zatímco pokles zisku je do cen akcií automobilek započten už několik týdnů, možnost růst cen oceli nikoli," poznamenal šéf dealingu v makléřské společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto. Dá se tak prý očekávat, že akcie budou reagovat na nové podněty.

Na devizových trzích se stabilizoval kurz dolaru, který v pondělí klesal v reakci na prudký pokles zisku amerického finančního ústavu Bank of America. Bance spadl zisk o 77 procent, převážně kvůli problémům spojeným s krizí na hypotečním trhu v USA. Znovu se tak objevují obavy z dopadů této krize.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5858 USD, a oslabil tak z předchozích 1,5829 USD, kde byl v pondělí. K japonskému jenu klesl na 103,06 ze 103,84 JPY a podobně euro proti jenu kleslo na 163,41 z předchozího kurzu 164,37 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK