Euro maže ztráty k dolaru, roste na dohled rekordu

22.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro se v úterý dopoledne odrazilo od denního dna a vyšplhalo na denní maximum poblíž rekordní úrovně z minulého týdne, když obavy o evropský...

...finanční sektor kompenzovaly další protiinflační výroky tvůrců měnové politiky eurozóny.

Během ranního obchodování euro sklouzlo na denní minimum po zprávě, že německá bankovní asociace BdB ovládla finanční ústav Düsseldorfer Hypothekenbank <DUOGg.F>, který se dostal do potíží v souvislosti s finanční krizí, a plánuje jeho prodej.

Pokles eura však zastavily vyhlídky na to, že úroková prémie vůči dolaru se bude posouvat dále ve prospěch jednotné měny.

O kontinuitu protiinflační rétoriky Evropské centrální banky (ECB) se postaral člen Rady guvernérů Yves Mersch, jenž uvedl, že banka si musí měsíc co měsíc klást otázku, zda pro udržení inflace není třeba zvýšit sazby.

Navázal tak na slova svého kolegy z bankovní rady Klause Liebschera, který v pondělí řekl, že není důvod k pesimismu ve vztahu k ekonomickému růstu eurozóny. Naznačil tak, že ECB zřejmě v dohledné době ponechá úrokové sazby beze změny na šestiletém maximu 4,0 procenta.

Oproti tomu trhy všeobecně očekávají, že americká centrální banka (Fed) na příštím měnovém zasedání ve dnech 29. a 30.dubna sníží úrokové sazby ze současných 2,25 procenta.

Euro v 10:59 zpevňovalo o 0,3 procenta na denní vrchol 1,5953 dolaru <EUR=>, na dohled historického maxima 1,5983 dolaru z minulého týdne. Předtím během seance jednotná měna klesla až na 1,5836.

Dolar mezitím nepatrně oslaboval také k japonské měně, když kotoval na 103,13 jenu <JPY=>.

Japonskou měnu podpořil pokles akciových trhů v Asii, který investory přiměl k ústupu z riskantních carry obchodů. Při nich hráči používají nízkoúročenou japonskou měnu pro financování nákupů jiných aktiv s vyššími výnosy.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK