Nomura čelí vyšetřování kvůli zneužívání důvěrných informací

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. dubna (ČTK) - Japonské regulační úřady vyšetřují největší japonskou makléřskou společnost Nomura Holdings kvůli podezření ze zneužívání důvěrných informací při obchodování s akciemi. Oznámila to dnes firma. Dodala, že propustila pracovníka, na kterého se toto vyšetřování soustředí.

Vládní ministři varovali, že takovéto skandály podkopávají důvěru v makléřský sektor. Analytici však předpokládají, že tento případ bude mít na aktivity a cenu akcií společnosti Nomura pouze omezený vliv. "Klienti se ve skutečnosti nemohou Nomuře vyhýbat, protože je to zdaleka největší zprostředkovatel fúzí a akvizicí v Japonsku," upozornil analytik Tacuo Madžima ze společnosti Deutsche Securities.

Akcie Nomury dnes na tokijské burze oslabily téměř o čtyři procenta. Přispěly tak k více než procentnímu poklesu hlavního indexu Nikkei, napsala agentura Reuters.

Nomura před lety vlastnila 46 procent akcií české společnosti IPB. Po krachu IPB se roztočil kolotoč vzájemných žalob mezi hlavními hráči nucené správy a prodeje majetku IPB do rukou ČSOB: státem, Československou obchodní bankou a Nomurou. Některé spory trvají dodnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK