Polská vláda chce během čtyř let prodat 740 státních firem

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. dubna (zpravodajka ČTK) - Polská vláda plánuje privatizovat v letech 2008 až 2011 celkem 740 firem. Ambiciózní plán dnes schválil kabinet. Novinářům to řekl premiér Donald Tusk. Příjmy z privatizace by podle odhadu vlády měly překročit 30 miliard zlotých (220 miliard korun).

Šéf ministerstva státního pokladu, které prodej řídí, Aleksander Grad řekl, že 19 společností prodá stát přes burzu. Podle ministra tímto způsobem Polsko nabídne firmy jako je letecká společnost LOT, železniční osobní dopravce PKP Intercity nebo přepravce PKP Cargo. Doplnil, že během čtyř let bude zcela privatizován obor turistiky, farmaceutika, potravinářství, stavebnictví a průmysl elektronický, chemický a lodní.

Vláda je také pro privatizaci banky PKO BP, která by však měla zachovat národní charakter.

Výnosy z privatizace chce kabinet podle Tuska využít ke snížení veřejného státního dluhu a snížení deficitu. Peníze by mohla vláda použít také na odškodnění lidí, kteří přišli o majetek za komunismu, a na vzdělávací projekty. Okolo 40 procent ze zisku z privatizace bude podle Tuska určeno na takzvanou demografickou rezervu. "Jde o to, aby měl stát peníze na důchody v budoucnosti," uvedl premiér.

Privatizace má být podle Tuska průhledná a měla by pomoci zvýšit konkurenceschopnost firem a snížit korupci.

Program liberálně-lidovecké vlády již zkritizovala největší opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Podle konzervativců se kabinet řídí pouze heslem: "prodat co nejvíce co nejrychleji".

Během dvou let, kdy bylo v Polsku u moci PiS privatizace téměř stála. Nová vláda, která vzešla z podzimních voleb, ohlásila, že bude státní podniky prodávat. Na seznamu však chybí strategické podniky jako jsou rafinerie Lotos a PKN Orlen, vlastník českého Unipetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK