MMR: Loni přijelo do ČR 9,4 milionu turistů

22.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Do České republiky loni zavítalo téměř 9,4 milionu turistů ze zahraničí, což je o sedm procent více než předloni. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro ministerstvo pro místní rozvoj zpracovala společnost STEM/MARK. Údaje jsou zhruba o 2,7 milionu vyšší než data Českého statistického úřadu, který počítá pouze turisty v hromadných ubytovacích zařízeních.

Právě předpokládaný rozdíl mezi počtem turistů v hotelech a skutečným počtem zahraničních turistů vedl MMR v roce 2005 k zadání průzkumu. Část cizinců se totiž ubytovává v soukromí u příbuzných či známých, nebo je majitel pensionu nenahlásí. Pro statistiku jsou tak ztraceni. Podle průzkumu 29 procent turistů bydlí v soukromí; 23 procent uvádí, že za ubytování neplatí.

Počet turistů, kteří měli ubytování zdarma, každým rokem roste. Loni se meziročně zvýšil o dva procentní body. Podle Kateřiny Mátlové z odboru cestovního ruchu MMR za vysokým číslem stojí zřejmě šedá ekonomika. Turisté prý často za ubytování zaplatí, ale nechtějí to přiznat.

Podobný problém má například Chorvatsko. Každoročně sem podle odhadů směřuje téměř 900.000 Čechů, oficiální statistiky však hovoří o 670.000. Část českých turistů si totiž zařídí ubytování individuálně u přátel či se dohodne s hoteliérem na nižší ceně. Ten je nezaregistruje na úřadech, na oplátku jim nabídne levnější ubytování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK