ANALÝZA-O přijetí eura na Slovensku rozhodne spíše politika

22.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Michael...

...Winfrey

Evropská unie zřejmě umožní Slovensku přijmout jednotnou měnu podle plánu v příštím roce navzdory obavám tvůrců měnové politiky eurozóny, že prudký růst cen na Slovensku brzy přeskočí požadovaný inflační strop.

Slovensko již podmínky pro nahrazení koruny eurem splnilo. Analytici však nedávají zemi mnoho nadějí, že udrží inflaci dlouhodobě pod kontrolou - podobně jako v případě Slovinska, které se stalo členem eurozóny loni, a letos v březnu tamní inflace zrychlila na nejvyšší úroveň za pět let.

Větším rizikem by však podle analytiků bylo odmítnutí žádosti Slovenska pouze na základě technických detailů. Takový krok by totiž mohl odradit ostatní postkomunistické členské země Evropské unie, které se také chystají časem přijmout euro, ale zatím provádějí nezbytné reformy.

"Je velmi naivní popírat, že v sázce není nic víc než technické otázky. Je to velmi jednoznačná politická otázka," řekl ekonom David Lubin ze Citigroup v Londýně.

"Rizikem je, že bude-li žádost Slovenska zamítnuta, pak bude Evropská unie vypadat, jako když ostatním členským státům říká: 'My o expanzi eurozóny prostě nestojíme'."

Evropská komise 7.května oznámí svůj verdikt, zda je Slovensko připraveno na vstup do eurozóny. V minulosti se přitom již zachovala přísně.

V roce 2006 exekutiva EU zamítla žádost Litvy, která překročila inflační limit o zlomek procentního bodu. Tvrdí přitom, že přísná zůstane.

"Komise použije v případě Slovenska stejná ekonomická, objektivní kritéria, jaká použila v případě 15 zemí, které už v eurozóně jsou," řekla mluvčí Evropské komise Amelia Torresová.

"Ta kritéria jsou zanesena v Maastrichtské smlouvě," dodala.

NEUDRŽITELNÁ?

Pětimilionové Slovensko v případě vstupu do eurozóny přispěje jen malým zlomkem k ekonomickému výkonu bloku. Avšak slovo šéfa slovenské centrální banky bude mít při rozhodování o měnové politice v Radě guvernérů Evropské centrální banky (ECB) stejnou váhu jako slovo jeho kolegů z ostatních národních bank.

Klouzavá průměrná míra slovenské meziroční inflace v březnu činila 2,2 procenta. Splnila tak s rezervou celého 1 procentního bodu maastrichtské kritérium, které stanoví, že inflace uchazečů o euro by neměla překročit o více než 1,5 procentního bodu průměr inflace tří zemí s nejnižším růstem cen v Evropské unii.

Tento výsledek stojí proti tvrzení, že země ještě není na vstup do eurozóny připravena. Slovenská ekonomika však loni šlapala tempem 10,4 procenta a centrální banka možná bude muset ještě snížit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby je sladila s úrovní ECB. To může vést k zesílení inflačních tlaků.

Evropská komise 28.dubna zveřejní ekonomické prognózy, které mohou naznačit, zda je Slovensko schopno plnit kritéria vstupu "udržitelným způsobem", jak požaduje Maastrichtská smlouva a jak v poslední době čím dál více zdůrazňují představitelé ECB.

Analytici však mají o budoucnosti slovenské inflace poměrně jasno. V průzkumu Reuters zveřejněném v úterý předpovědělo 24 ze 26 oslovených, že země přijme euro podle plánu již v lednu, ale 13 z 19, kteří pozorně sledují míru růstu tamních cen, se domnívá, že poté nedokáže udržet inflaci v mantinelech EU.

RIZIKO POPULISMU

Ekonom Ivailo Vesselinov z firmy Dresdner Kleinwort říká, že by dávalo smysl, kdyby ECB udělala po Litvě ze Slovenska "další příklad" a žádost země o přijetí jednotné měny zamítla.

Takový krok by ale mohl přimět politiky v celém regionu, aby roztočili spirálu výdajů a zmrazili reformy. Sám slovenský premiér Robert Fico vyhrál volby mimo jiné na základě štědré sociální agendy.

Fico uvedl, že Slovensko letos sníží schodek veřejných financí na 2,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) proti původnímu cíli 2,3 procenta. Vláda tak chce zvýšit šance na přijetí eura a krotit inflaci.

Česko a Maďarsko se k přijetí eura stavějí spíš rezervovaně. Polská vláda říká, že chce do eurozóny vstoupit co nejdříve, zřejmě se jí to však nepodaří před koncem volebního období v roce 2011. Odmítnutí Slovenska by to mohlo změnit.

"Odvrácenou stranou odmítnutí země, jako je Slovensko, by zřejmě bylo povzbuzení populismu, načež by všechny země v regionu udělaly krok zpátky a všeobecně uvolnily fiskální politiku," řekl Vesselinov.

"Předpokládáme, že bude-li Slovensko v této fázi odmítnuto, bude jim trvat nejméně tři roky nebo ještě déle, než ta kritéria znovu splní," dodal.

PRŮZKUM O ROZŠÍŘENÍ EUROZÓNY NALEZNETE NA [ID:nBUC243863].

PRŮZKUM O KONVERZNÍM KURSU KORUNY NA [ID:nMUL240066].

(Reportéři: Peter Laca a Marcin Grajewski; Přeložil: Jan Schmidt)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Peter Laca  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK