Polsko zahajuje privatizační program za 14 mld USD (OPAK.)

23.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Polsko v úterý přislíbilo, že prodá podíly v 740 firmách ovládaných státem, a očekává, že během příštích čtyř zinkasuje kolem 14 miliard dolarů....

...Několik největších podniků však na seznamu chybí.

Podle vládou schválených plánů mají být do konce roku 2011 prodány podíly v největších energetických firmách, aerolinkách LOT [LOT.UL] a v některých divizích železniční společnosti PKP.

Mezi více než dvěma desítkami firem vyloučených ze seznamu jsou přední rafinerie PKN Orlen <PKNA.WA> a Lotos <LTOS.WA>, distributor plynu PGNiG <PGNI.WA> či těžební firma KGHM <KGHM.WA>.

Většina z větších plánovaných privatizací v Polsku proběhne formou primární veřejné nabídky akcií na varšavské burze, zatímco na prodeje menších firem budou vypsány veřejné soutěže.

"Privatizační mapa", již představila vláda, zahrnuje i malé podniky v rozmanitých sektorech včetně ozdravných lázní nebo nábytkářských firem.

Ministr financí Aleksander Grad řekl, že Polsko čeká výnosy z privatizací přes 30 miliard zlotých (13,9 miliardy dolarů).

Dodal však, že vláda si chce ponechat kontrolu nad druhou největší bankou v zemi, PKO BP <PKOB.WA>, v níž by mohla snížit svůj podíl na 30 procent ze současných 51 procent.

[VARŠAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK