MfD: Levné cigarety postupně mizí, zdražení přijde ve více vlnách

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Zásoby levnějších cigaret, které si před letošním zvýšením daní vytvořily tabákové koncerny, se tenčí. Jak píše dnešní Mladá fronta Dnes, největšímu výrobci, společnosti Philip Morris, už došly úplně, a proto jako jeden z prvních začne se zdražováním. Konkurenční firmy údajně ceny podrží na stejné úrovni ještě několik měsíců.

Philip Morris si již nechal zvýšené ceny zaregistrovat v posledním cenovém věstníku a podle velkoobchodníků se nové kolky objevily ve skladech. První vlna zdražování zřejmě bude představovat narůst ceny za jednu krabičku o zhruba dvě až tři koruny. Plné promítnutí vyšší daně do ceny však znamená přibližně osm korun navíc, poznamenává deník. Firmy se tak snaží u některých značek zdražování rozvolnit, aby neztratily tolik zákazníků.

"Nastává čas, kdy se na trhu projeví nové, vyšší spotřební daně," uvedl jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Podle Stanislava Vodičky z velkoobchodu Vonet dojde k vyčištění zásob cigaret s nižší cenou do podzimu. Původně to sice mělo být později, jenže pokud některá značka zdraží, prodeje levnějších cigaret se prý až zpětinásobí, a jsou tak vyprodané rychleji.

Se zvyšováním daní musí podle deníku cigaretoví výrobci bojovat s čím dál masivnějším přesunem českých kuřáků k levnějším značkám. Celkem přitom spotřeba cigaret i přes rostoucí cenu moc dolů nejde. Ročně se v ČR prodá přes jednu miliardu krabiček, z toho však zhruba pětinu podle odhadů skoupí zahraniční turisté. Naopak Češi si na 50 milionů krabiček přivezou zvenčí, poznamenává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK