Americké akcie v úterý oslabily kvůli čtvrtletním výsledkům firem

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily, protože čtvrtletní výsledky hospodaření velkých korporací investory nijak zvlášť nenadchly. Na trh přišly výsledky telekomunikační skupiny AT&T, chemického koncernu DuPont a řetězce restaurací McDonald's. Ceny ropy dosáhly opět nových maxim, a obnovily tím obavy z inflace, a kurz eura se poprvé vůbec dostal nad 1,60 dolaru.

Index Dow Jones klesl za úterý o 104,79 bodu na 12.720,23 bodu, a ztratil tak 0,82 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 1,29 procenta na 2376,94 bodu, když 31,10 bodu odepsal.

Zisk AT&T naplnil očekávání investorů a čísla DuPontu a McDonald's je překonala. DuPont ale předpověděl, že zpomalení amerického hospodářského růstu bude mít v dalším výsledku silnější vliv než příznivá ekonomická situace v zahraničí, a McDonald's oznámil, že mu významný výsledkový ukazatel za samotný březen vykázal pokles.

Všechny tři společnosti jsou součástí DJI a jejich komentáře k číslům za čtvrtletí vyvolaly mezi investory opatrný postoj. Stovky dalších firem ale své výsledky za první tři měsíce roku teprve zveřejní. Investoři jsou proto opatrní a vyčkávají na další vývoj.

Cena květnové dodávky americké lehké ropy vystoupala až na 119,90 dolaru za barel, pak ale klesla na 119,37 USD. Za celý den tak ropa podražila o 1,89 dolaru a její útok na hranici 120 dolarů se zdá nevyhnutelný, napsala agentura AP.

Euro se dostalo nad 1,60 dolaru poprvé vůbec od svého zavedení v roce 1999. K úternímu růstu evropské měny přispělo sílící očekávání, že bude Evropská centrální banka zvyšovat časem úroky kvůli inflaci. Ceny rostou především u potravin a energií.

Za celý den euro posílilo o půl procenta na 1,5980 USD, během dne ale kurz vystoupal až na 1,6019 USD. Vůči jenu dolar oslabil o pětinu procenta na 103 JPY a ke koši měn ztratil 0,4 procenta, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK