Wall St klesl kvůli ropě a neuspokojivým výhledům

23.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý klesly, když se barel americké ropy přiblížil hranici 120 dolarů a přiživoval obavy o inflaci a spotřebitelské výdaje....

...Série neuspokojivých firemních výhledů náladu trhu ještě zhoršila.

Akcie aerolinek <.XAL> inkasovaly zvlášť tvrdý úder a sletěly o 12,4 procenta na rekordní dno s tím, jak prudce rostoucí ceny ropy vyhnaly náklady na palivo na rekordní úrovně. Maloobchodníci <.RLX> ztratili 2,2 procenta kvůli strachu, že Američané omezí nákupy, aby pokryli vyšší ceny benzinu.

Firma Texas Instruments <TXN.N> prohloubila obavy o ekonomický výhled, když varovala před vlažnou poptávkou po mobilech a její akcie sklouzly o 5,8 procenta.

Nekonzistentní výsledky během kvartální sezony firemních zpráv držely na zřeteli obavy o ekonomiku. Velkým nadnárodním společnostem se zásadním podílem tržeb v zahraničí se vedlo poměrně dobře, na rozdíl od firem více zaměřených na domácí trh.

Ropa "šla prostě rovnou nahoru, což je pochopitelně studená sprcha pro jakékoli ekonomické oživení, ale v jistém okamžiku budou spotřebitelé prostě muset přestat utrácet", řekl Angel Mata, provozní ředitel akciových obchodů u Stifel Nicolaus Capital Markets.

Cena americké ropy během seance vyskočila na čerstvé historické maximum 119,90 dolaru za barel <CLc1>. Výš je tlačila slabost dolaru, jež poháněla nákupy komodit, a vývoj situace v Nigérii a ve Velké Británii, který zvyšoval obavy o dodávky.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> oslabil o 0,82 procenta na 12.720,23 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sklouzl o 0,88 procenta na 1375,94 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 1,29 procenta na 2376,94 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK