Sněmovna podpořila návrh na vyšší odškodnění klientů záložen

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila návrh skupiny poslanců ČSSD a KSČM na vyšší odškodnění klientů zkrachovalých kampeliček. Navrhovatelé chtějí zmírnit nerovnost mezi odškodněním klientů zkrachovalých družstevních záložen a bank. Předloha čelila kritice ODS, která poukazovala například na to, že vyšší odškodnění zároveň zvýší státní dluh. Návrh na zamítnutí předlohy ale nezískal dodatečnou podporu.

Opoziční návrh však podpořil bývalý ministr financí ODS Vlastimil Tlustý. Při hlasování o návrhu na zamítnutí se sice zdržel, ve svém předchozím projevu ale řekl, že nepovažuje za férové zamítnout návrh jen proto, že pochází z opozičních lavic.

Návrh na zamítnutí vznesl ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Tlumočil stanovisko vlády, která konstatuje, že návrh je retroaktivní, nesystémový a je v rozporu s ústavním pořádkem. Předloha také stírá rozdíl mezi klienty bank a členy družstevních záložen.

Horní hranice odškodnění by se měla nově posunout na dva miliony korun a vyplácet by se mělo 100 procent vkladu. Předkladatelé poukazují na to, že vkladatelé dosud dostávali jen 90 procent vkladů, nejvýše ale 400.000 korun. Původně to bylo ještě méně.

Návrh také počítá s navýšením státního dluhopisového programu, ze kterého se financuje výpomoc Zajišťovacímu fondu družstevních záložen, o 1,85 miliardy korun na 3,85 miliardy.

Z tohoto důvodu je návrh nepřijatelný pro ODS, protože by zvýšil státní dluh. Nejsilnější vládní strana také poukazuje na to, že odškodnění klientů se za bývalého premiéra Miloše Zemana (ČSSD) navyšovalo již dvakrát. "Jinými slovy, ČR už odepsala osm miliard na příběhu kampeliček, které nikdy zaplaceny nebudou, zaplatí je daňoví poplatníci," prohlásil na adresu návrhu daňový expert ODS Michal Doktor. Dodatečné odškodnění nazval morálním hazardem.

Zákon o spořitelních a úvěrních družstvech přijala sněmovna v dubnu 1995, platit začal od roku 1996. Vlna pádů kampeliček odstartovala na podzim o tři roky později. Aktivních bylo tehdy 70 kampeliček, sedm v likvidaci a osm nevyvíjelo činnost. Koncem 90. let bylo v kampeličkách podle některých informací rozkradeno osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů.

Návrhem novely se nyní bude zabývat rozpočtový výbor. Poslanci by měli na nynější schůzi projednat také vládní návrh na zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK