Pražská burza dopoledne mírně posilovala díky KB a Telefónice

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Pražská burza dopoledne mírně posilovala, dařilo se většině titulů. Hlavní index PX byl v 11:30 silnější o 0,48 procenta na 1553,2 bodu. Zasloužily se o to především akcie Komerční banky a Telefóniky, vyplývá z výsledků burzy.

Komerční banka přidala 1,32 procenta a obchodovala se na úrovních kolem 3997 korun. Akcie operátora Telefónica O2, které byly v úterý stlačeny na 480 korun, dnes přidaly necelé procento na 486,30 Kč.

V poklesu dnes pokračovaly akcie farmaceutické Zentivy. Oslabily o dalších 2,06 procenta a obchodovaly se mírně přes 850 korun. Společnost ve čtvrtek oznámí výši tržeb za první čtvrtletí. Analytici očekávají, že na hlavním trhu, v Česku, měla nižší tržby než začátkem loňského roku. Důvodem je především vládní reforma zdravotnictví, spojená se zavedením poplatků, jejichž cílem je omezení spotřeby léků.

Objem obchodů v systému SPAD přesáhl miliardu korun. "Český trh se obchoduje mírně silnější, likvidita však zůstává velmi slabá," komentoval dopolední aktivitu na burze Ronald Schubert z Patria Finance.

Okolní trhy mají podle Schuberta smíšenou výkonnost. Budapešťský BUX roste o 0,45 procenta a navazuje na úterní zisky, naopak varšavský WIG20 klesá o 0,6 procenta kvůli výprodejům na bankovních akciích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK