RWE chce rozšířit kapacitu zásobníků na plyn o 40 procent

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Největší domácí provozovatel podzemních zásobníků na zemní plyn RWE Gas Storage plánuje do roku 2013 rozšířit skladovací kapacity o téměř 40 procent. Bude tak možné uskladnit o 895 milionů metrů krychlových plynu, tedy zhruba desetinu tuzemské spotřeby, více než nyní. Novinářům to řekl ředitel divize prodej, finance a služby RWE Gas Storage Lubor Veleba. Do rozšíření zásobníků chce společnost investovat miliardy korun.

"Kapacitu zásobníků plánujeme navýšit o 40 procent. Jestli je nakonec všechny vybudujeme je ale otevřená věc," uvedl Veleba s tím, že dva projekty jsou už nyní v pokročilé fázi. Nejdále je firma s přípravou v lokalitě Tvrdonice poblíž Lanžhota na Břeclavsku, kde již získala autorizaci od ministerstva průmyslu a obchodu.

Plány se týkají lokalit, v nichž už nyní zásobníky jsou. "Chceme využít geologické struktury, které se dosud nevyužívaly. Projekty se týkají všech našich šesti zásobníků kromě jednoho," řekl Veleba. První nové kapacity by podle něj měly být k dispozici v roce 2010.

RWE chce plyn, který bude skladovat v Česku, nabízet i v dalších evropských zemích. "Poptávka po skladovací kapacitě poroste po celé Evropě, v ČR pomaleji," řekl Veleba.

Zásobníky chce stavět i konkurence. Společnost Moravské naftové doly plánuje v lokalitě Dambořice obří zásobník s kapacitou 450 milionů metrů krychlových. Zprovoznění všech plánovaných zásobníků by znamenalo nárůst celkové kapacity v ČR na 4,3 miliardy m3 ze současných zhruba tří miliard.

V současnosti umožňují podzemní zásobníky v ČR skladovat až třetinu roční spotřeby plynu, což je podle údajů České plynárenské unie (ČPU) druhý nejvyšší podíl v EU. Po letošní teplé zimě navíc v zásobnících hodně plynu zbylo. "V březnu jsme ukončili zimní sezónu a naše zásobníky byly ze 40 procent plné," řekl Veleba.

"Uskladňovací kapacita plynárenského systému ČR tvořená uskladněným plynem v podzemních zásobnících plynu a akumulací plynovodní soustavy má vliv na bezpečnost a stabilitu dodávek a eliminuje dopady výkyvů poptávky a dodávek," uvedl generální sekretář ČPU Josef Kastl.

Společnost RWE Gas Storage vznikla loni v květnu, když plynárenská společnost RWE Transgas právně oddělila své aktivity v oblasti skladování zemního plynu. Firma se stará o šest zásobníků s celkovým pracovním objemem 2,3 miliardy m3 zemního plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK