MMR: Hypoteční trh se v 1. čtvrtletí propadl téměř o 9 pct.

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Trh s novými hypotékami během prvních tří měsíců roku meziročně poklesl o 8,5 procenta. Zatímco loni od ledna do března banky půjčily občanům 28,2 miliardy korun, letos to bylo jen 25,8 miliardy. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva pro místní rozvoj. Růst banky zaznamenaly v krajích Jihočeském, Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském, ostatní regiony stagnovaly.

"Očekávali jsme, že začátek roku nebude tak dynamický jako vloni. První kvartál loňského roku byl velmi silný a hypoteční trh jako celek vzrostl loni o 41 procent. Protože vycházíme z takto vysoké srovnávací základny, pokládáme výsledky letošního prvního čtvrtletí za velmi dobré. Celkově letos předpokládáme růst trhu o deset procent," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Loni banky poskytly občanům hypotéky za 142 miliard korun.

Od počátku své činnosti v polovině 90. let banky poskytly téměř 365.000 hypotečních úvěrů za 682 miliard korun. Lidem půjčily téměř 354.000 hypoték za více než 495 miliard korun, firmám a podnikatelům přes 10.000 úvěrů v objemu 178 miliard korun a městům a obcím 843 úvěrů za 8,4 miliardy korun.

Například největší tuzemská hypoteční banka, Česká spořitelna, za první čtvrtletí zaznamenala propad nových obchodů téměř o polovinu na 4,7 miliardy korun. Důvodem byl pokles prodeje ze strany externích makléřů, se kterými banka uzavírala nové smlouvy. Pouze mírný tříprocentní růst na 8,9 miliardy korun vykázala Hypoteční banka. Naopak Raiffeisenbank zvýšila objem nových hypoték o polovinu na 5,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK