Philip Morris International zvedl v Q1 zisk i cíle

23.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Výrobce cigaret Marlboro, společnost Philip Morris International <PM.N>, ve středu vykázal vyšší čtvrtletní zisk díky slabému dolaru a...

...lepší cenové politice v Polsku, Rusku a Turecku.

Firma, která kontroluje majoritu kutnohorského výrobce cigaret Philip Morris ČR <TABKsp.PR>, se na konci března oddělila od skupiny Altria <MO.N>.

Největší nestátní výrobce cigaret na světě v prvním kvartále vydělal 1,87 miliardy dolarů čili 89 centů na akcii ve srovnání s proforma výsledky 1,45 miliardy neboli 69 centů na akcii před rokem. Výsledek na akcii za první kvartál loňského roku je založen na počtu akcií rozdělených při odštěpení firmy.

Analytici oslovení firmou Reuters Estimates v průměru čekali zisk pouze 77 centů na akcii.

Čisté čtvrtletní tržby dosáhly 6,33 miliardy dolarů, zatímco analytici v průměru předpověděli 6,10 miliardy.

Philip Morris současně s odkazem na příznivé devizové kursy a další faktory zvedl předpověď letošního zisku na akcii na 3,18 až 3,24 dolaru proti předchozímu rozpětí 3,11 až 3,17 dolaru.

Společnost dále uvedla, že v daném období dodala na trh 217,94 miliardy cigaret, což představuje meziroční nárůst o 2,2 procenta.

Firma ale dodala, že v Evropské unii se dodávky cigaret v prvním kvartále snížily o 5,9 procenta a tržní podíl klesl o 0,6 procentního bodu na 38,8 procenta, a to hlavně vlivem předzásobení před lednovým zvýšením spotřební daně v Česku.

Po vyloučení zásob v České republice by tržní podíl PMI v bloku podle odhadů stagnoval na 39,0 procenta.

[CHICAGO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK