Topolánek s rozhodnutím ÚS o nemocenské nesouhlasí

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek (ODS) a další vládní politici nesouhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil část reformy veřejných financí. Od poloviny roku přestane platit ustanovení, podle něhož lidé za první tři dny pracovní neschopnosti nedostávají nemocenskou. Topolánek nerozumí tomu, proč je tato úprava, která je běžná i jinde v Evropě, v rozporu s ústavou. Zklamáni jsou zaměstnavatelé, neplacení prvních tří dnů nemoci vnímali jako motivující prvek. Naopak opozice verdikt vítá, odstraňuje podle ní diskriminaci.

"Rozhodnutí Ústavního soudu respektuji, ale hluboce s ním nesouhlasím," prohlásil Topolánek. Vláda se podle něj bude nyní snažit hledat jiné nástroje, jak docílit stejných důsledků - tedy hlavně snížení krátkodobé nemocnosti a zneužívání dávek.

"Vládu to povede k dalším krokům v této oblasti," řekl premiér novinářům, na podrobnosti je podle něj ale zatím brzo. Na dotaz, zda dnešní verdikt vnímá jako porážku koalice, nechtěl reagovat s tím, že Ústavní soud ještě v jiných částech reformy nerozhodl.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnešní rozhodnutí soudu přivítal a označil ho za porážku vládní koalice. "To byla jedna z nejhorších věcí, co v té takzvané reformě byly obsaženy," řekl.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř nevidí na zrušeném ustanovení nic protiústavního. V praxi to podle něj bude znamenat velký zásah do státního rozpočtu i velký nárůst nemocnosti. I on dodal, že rozhodnutí je třeba respektovat. Poslankyně ODS Alena Páralová se domnívá, že od 1. července se na první tři dny nemoci budou vztahovat stejná pravidla jako nyní na první dva týdny nemoci. To znamená, že nemocný člověk by dostával 60 procent z vyměřovacího základu.

Podle stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky šlo o diskriminaci, protože zákon občanům snížil nárok na nemocenskou, ale odvody jim ponechal stejné. "Podle mého názoru by měla vláda v nejbližším předložit do Poslanecké sněmovny návrh zákona, kterým by tuto situaci napravila," řekl novinářům. ČSSD podle něj bude podporovat úpravu, podle níž by se nemocenská vyplácela jako předtím, než 1. ledna vstoupila v platnost vládní reforma. Do konce loňska v prvních třech dnech měl nemocný 25 procent základu, dál pak 69 procent.

"Respektujeme rozhodnutí Ústavního soudu, přesto musím říct, že jsme nehrazení nemocenské v prvních třech dnech nemoci vnímali jako motivující opatření, které eliminovalo předstíranou krátkodobou nemocnost," uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. V řadě firem dnes fungují tzv. sick days, tedy dny volna, které si může zaměstnanec vybrat, pokud mu není dobře, řada lidí si bere při nachlazení nebo jiné méně vážné nemoci raději dovolenou, případně se se zaměstnavatelem dohodne.

"Nehrazení nemocenské v prvních třech dnech se tedy mnoha lidí ani nedotklo, naopak ti, kteří si chtěli v pracovní době doma vymalovat, to raději nechali na víkend," dodal Drábek.

Předloha, podle níž lidé tři dny nemocenské nepobírali žádnou dávku, podle Ústavního soudu poškozovala ústavní práva pracujících a postihovala i poctivé zaměstnance. Zbytek sociální části reformního balíku nechali soudci v platnosti. O tom, že nadále platí i daňové změny, rozhodl Ústavní soud už dříve. O zdravotnickém dílu včetně poplatků u lékaře zatím nerozhodnul.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK