Garanční fond dostal dotaci 800 mil. Kč

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Garanční fond obchodníků s cennými papíry dostal na účet státní dotaci 800 milionů korun. Částku bude rozdělovat klientům největšího krachu domácího kapitálového trhu - firmy KTP Quantum, oznámil v tiskové zprávě fond.

"Fond dotaci rozdělí na úhradu zákonných nároků klientů KTP Quantum, protože tato kauza je nejstarší v pořadí dosud nevypořádaných zákazníků bývalých obchodníků s cennými papíry," uvedl fond.

Fond upozornil klienty KTP Quantum na blížící se důležité datum odškodňování. "Fond doporučuje klientům, kteří nepodali žalobu na fond, aby si prostředky vyzvedli nejpozději do 21. června 2008, kdy se nároky promlčí," doplnil. O způsobu zprostředkování platby jedná fond i s právními zástupci klientů.

Odškodňování zákazníků brokerů má velké zpoždění. Fond neměl v době vzniku žádné peníze, přitom krátce nato přišly krachy prvních obchodníků. Celkem v Česku v letech 2001 až 2005 zkrachovalo devět obchodníků s cennými papíry. Objem zákonného odškodnění vysoko překročil dvě miliardy korun. Fond zatím vyplatil zákazníkům náhrady za zhruba 1,3 miliardy korun.

Pokud by fond přestal plnit svůj účel, vystavovala by se Česká republika podle ministerstva financí procesu řízení o porušení evropské směrnice a možné sankci. Stát již v minulosti půjčil fondu více než miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK