OPRAVA-UBS po krizi omezí investiční bankovnictví

23.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(Opravuje v prvním odstavci chybné "na světě" na správné "v ...

...Evropě")

UBS <UBSN.VX> ve středu signalizovala, že oseká divizi investičního bankovnictví na minimum poté, co hypoteční krize stála banku 37 miliard dolarů, nejvíce ze všech finančních ústavů v Evropě.

Nový generální ředitel švýcarské skupiny Marcel Rohner oznámil na valné hromadě, že investiční divize již nebude moci refinancovat svou činnost z prostředků ceněné báze bohatých klientů, což ji odstřihne od životně důležitého zdroje.

"Kapitál požadovaný investiční bankou bude v budoucnu muset vznikat z její vlastní činnosti," řekl Rohner. "Přebytky ze správy majetku se budou vracet akcionářům."

Ačkoli si banka podrží jádro investiční divize, aby poskytovala bohatým klientům strukurované produkty, znamená toto rozhodnutí odchod investičního titána z globální scény, kde se pravidelně umisťoval na špičce.

UBS požádá akcionáře, aby podpořili navýšení kapitálu o dalších 15 miliard dolarů poté, co prodala akcie za 13 miliard dolarů singapurské vládě a nejmenovanému investorovi z oblasti Blízkého východu.

Švýcarská banka tento týden uvedla, že za jejími potížemi stojí slabá kontrola rizik a úzké zaměření na růst výnosů, a dodala, že se jí rychlé rozrůstání investiční divize vymklo z rukou.

"Hlavním bodem zprávy je podle nás nekompatibilita investičního bankovnictví ve skupině, jež zahrnuje franšízu privátního bankovnictví," uvedl analytik Peter Thorne z makléřské firmy Helvea.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK