Nova: Očkování skotu proti katarální horečce začne pozdě

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Česká republika podle televize Nova nestihne nakoupit vakcíny proti katarální horečce ovcí a skotu pro letošní sezónu. Plošné očkování proti nemoci, která už postihla i tuzemské chovy, bude spuštěno na konci léta. Podle chovatelů je to pozdě, protože hmyz, který chorobu přenáší, se líhne v těchto dnech, uvedla televize.

"Je to o nějakých 90 milionech prostředků daňových poplatníků, to rozhodování není jednoduché," řekl Nově ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ministerstvo podle něj na očkování využije své finanční rezervy.

Chovatelům se nelíbí hlavně zvýšené náklady, které mají v souvislosti s prevencí. "Nyní musí chovatelé ošetřit zvířata před přesunem, to znamená nějakými insekticidními prostředky," řekl televizi mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Kvůli šíření choroby Evropská komise v únoru rozhodla o plošné vakcinaci v postižených státech. Ve Francii a Německu se podle Novy už očkuje, v Británii se chystají na vakcinaci příští měsíc.

Do Česka se nemoc dostala v loňském roce z Bavorska. Očkování čeká na 1,2 milionu kusů ovcí a skotu. Jedna dávka bude i s aplikací stát kolem 50 korun. Cena jedné plošné vakcinace se tak vyšplhá na minimálně 60 milionů korun. První dávku uhradí hlavně Evropská unie, stát zaplatí polovinu přeočkování.

Katarální horečka neboli modrý jazyk se projevuje vředy a záněty, klesá dojivost i schopnost rozmnožování, maso zvířat je neprodejné. V Česku se zatím objevily dva případy nakažení skotu na Chebsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK