ODS chce větší snížení sociálního pojištění

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Občanská demokratická strana navrhuje snížení sociálního pojištění v příštím roce ze současných 12,5 procenta na deset procent při zachování sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 procentech. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že proti takové změně stojí ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který již vládě navrhl snížit pojistné pouze na 11,5 procenta; víc podle něho rozpočet neunese.

ODS ve svém novém návrhu chce zachovat rovnou patnáctiprocentní daň, zvýšit měsíční daňovou slevu na dítě z 890 na 925 korun a snížit slevu na zaměstnance z 2070 na 1867 korun. Celkově by daně klesly o 23 miliard. Z třicetitisícového platu by zbylo o 547 korun víc, píšou HN.

"Náš návrh podporuje rodiny s dětmi, není pro rozpočet takovým rizikem jako daňová sazba 12,5 procenta a neohrožuje rozpočty krajů a obcí," poznamenal daňový expert ODS Michal Doktor. O návrhu přesvědčil prý většinu stranických odborníků, včetně Vlastimila Tlustého, který spolu se čtyřmi poslanci ODS odmítá hlasovat pro Kalouskův návrh. "Doktorův návrh výrazně snižuje daně, a o to mi vždycky šlo. Je to dobré východisko pro další jednání," uvedl Tlustý.

Výhradami k novému plánu se ovšem netají ministr financí Kalousek. "Stojím za vlastním návrhem, který snižuje o procento sociální pojištění. Nejméně zatěžuje veřejné finance. Sněmovna je ale suverén a sama si vybere, který návrh jí bude víc vyhovovat," řekl Kalousek.

Jeho návrh, který před týdnem poslal do vlády, by člověku s platem 30.000 ušetřil 300 Kč. Stát by přišel o 13 miliard. Kalousek už s deseti miliardami pro příští rok na snížení daní počítá, nemusel by v rozpočtu skoro vůbec škrtat, poznamenávají HN.

S Doktorovým návrhem nemá větší problém ani vicepremiér za ODS a ministr práce Petr Nečas. "Snižovat pojistné je mnohem lepší než snižovat sazbu daně," uvedl Nečas. Upozorňuje ale, že snížit sociální pojištění o 2,5 procenta nebude nic jednoduchého. "Zhruba 1,5 procenta ze sociálního pojištění jsme schopni najít v příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a v nemocenském pojištění. Najít zbývající procento bude složitější. Buď bychom museli sáhnout na důchody, což nepřipadá v úvahu, nebo výpadek na důchodovém účtu dotovat z rozpočtu," dodal Nečas.

Ministerstvo financí navrhuje v novele zákona o dani z příjmu zaslané vládě snížit sociální pojištění o jeden procentní bod. Zároveň ponechává sazbu daně z příjmu fyzických osob na 15 procentech proti 12,5 procenta schválených v prvním reformním balíčku. Návrh novel již prošel připomínkovým řízením. Podle MF by lidem měly stoupnut čisté příjmy o stovky korun měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK