PRŮZKUM-Recese v USA je pravděpodobná, ale asi bude mírná (OPAK.)

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americká ekonomika v prvním kvartále téměř zastavila růst a ve druhém čtvrtletí klesne, ale případná recese by měla být mírnější než poslední...

...významné oslabení na začátku 90.let minulého století. Ve středu to ukázal průzkum Reuters.

Nekončící propad trhu s bydlením, rekordní ceny ropy a tříměsíční šňůra úbytku pracovních míst si vybraly daň u největší ekonomiky na světě a mnozí ekonomové si myslí, že se již nachází v recesi.

V průzkumu provedeném od 15. do 23.dubna mezi 100 ekonomy respondenti uvedli, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států pravděpodobně v prvním kvartále přidal 0,1 procenta, těsně nad odhady z března, kdy se čekala stagnace.

V období od dubna do června však má ekonomika klesnout o 0,5 procenta.

S tím, jak se Wall Street probírá miliardami dolarů ztrát vyplývajících z investic do riskantních hypoték, centrální banka (Fed) pravděpodobně do června sníží hlavní úrokovou sazbu o dalších 50 bazických bodů na 1,75 procenta.

Ekonomové snížili předpověď letošního růstu americké ekonomiky v devíti z posledních 10 měsíčních průzkumů.

Na otázku, zda jsou Spojené státy v recesi, odpovědělo 42 z 58 ekonomů, že ano.

Zatímco předpovědi pro nejbližší budoucnost vyznívají pochmurně, poněkud se vyjasnily, pokud jde o schopnost ekonomiky vzchopit se ve druhém pololetí a v následujícím období.

Ve druhé polovině roku má americká ekonomika opět růst. Za celý rok by pak měla přidat 1 procento, méně než 1,4 procenta předpovídaných v březnu. Ekonomové však předpokládají, že v roce 2009 expanze zrychlí na 2,1 procenta.

Pokud se prognóza naplní, byla by recese kratší a mělčí než ta, jíž si Spojené státy prošly na začátku poslední dekády 20.století.

Ekonomický růst tehdy na přelomu dekády prudce zpomalil předtím, než se ve třetím kvartále roku 1990 zastavil, ukazují data Úřadu pro ekonomické analýzy. HDP pak v následujících dvou kvartálech ztratil 5 procent, než se ve druhém čtvrtletí 1991 opět vzpamatoval.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK