Zisk Hyundai zaostal za odhady analytiků

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 24. dubna (ČTK) - Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 392,7 miliardy wonů (KRW; 395 milionů USD; 6,2 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst o 28 procent a firma za něj vedle růstu tržeb vděčí snížení nákladů a slabšímu kurzu korejského wonu. Výsledky přesto nesplnily odhady analytiků.

Společně s automobilkou Kia Motors tvoří skupina Hyundai šestou největší automobilku na světě podle počtu prodaných vozů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že Hyundai bude mít ve čtvrtletí zisk 559,2 miliardy wonů, takže skutečnost za odhady výrazně zaostala.

V letošním roce by automobilka měla rovněž těžit ze slabšího kurzu, vedle toho by jí ale měly pomoci i nové montážní závody v Číně a v Indii. Problémy ale mohou způsobit vyšší ceny vstupu, tedy hlavně dražší suroviny, upozorňují analytici.

Hyundai registruje vyšší poptávku po dražších vozech, jako je například jeho model Genesis. Dražší vozy se teď dobře prodávají i na korejském trhu, který Hyundai ovládá z více než poloviny.

Optimismus ohledně dalšího vývoje firmy sdílejí také investoři, což je znát na ceně akcií firmy. V prvním čtvrtletí zpevnily asi o deset procent, zatímco trh jako celek podle hlavního indexu zhruba deset procent ztratil. Tržní hodnota automobilky, která v Nošovicích staví nový montážní závod, se nyní pohybuje kolem 18,4 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK