Bayer zvedl v 1.kvartále provozní zisk nad odhady

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Bayer <BAYG.DE> ve čtvrtek vykázal 9procentní nárůst kvartálního provozního zisku díky preparátům proti početí a roztroušené skleróze a...

...zemědělským přípravkům pro hubení plevele a plísní.

Firma podržela výhled pro letošní rok, přičemž zvedla předpověď výsledku divize CropSciences, což jí umožnily vzkvétající zemědělské trhy.

Bayer v prvním kvartále zvedl zisk před úroky, zdaněním a mimořádnými položkami na 1,5 miliardy eur, nad 1,36 miliardy v průměru odhadovaných 14 analytiky v průzkumu Reuters.

Bayer v roce 2006 rozšířil divizi zdravotnického materiálu, když za 17 miliard eur koupil společnost Schering.

Firma uvedla, že nadále očekává zhruba 5procentní růst tržeb skupiny očištěných o vliv devizových změn, navýšení jádrového zisku bez započtení mimořádných položek a další zlepšení marže jádrového zisku.

Divize CropScience má podle nynější předpovědi Bayeru překonat dříve prognózovaný 5procentní růst tržeb očištěných o devizové změny. Marže jádrového zisku očištěného o mimořádné položky se má rozšířit zhruba na 24 procent z dřívějších více než 23 procent.

CropScience je největší hráč na světě na poli přípravků proti hmyzu, dvojka v produktech proti plísním a třetí na světě, pokud jde o produkty proti pleveli.

Divize ochrany rostlinné výroby, jež soupeří s firmami Syngenta <SYNN.VX>, Dupont <DD.N> a BASF <BASF.DE>, těžila ze snahy zemědělců o navýšení produkce za pomoci fungicidů, herbicidů a hnojiv, když silně rostou ceny obilnin.

[MANNHEIM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK