Peugeot drží letošní cíl tržeb, Q1 těsně pod odhady

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PSA Peugeot Citroën <PEUP.PA>, druhá největší automobilová skupina v Evropě, ve čtvrtek potvrdila cíl letošního růstu objemu prodeje o 5...

...procent poté, co za první kvartál vykázala jeho vzestup o 6,1 procenta.

Tržby za první tři měsíce roku vzrostly o 2,3 procenta na 15,21 miliardy eur, a nepatrně tak zaostaly za průměrným odhadem 15,32 miliardy podle analytiků oslovených Reuters.

Skupina, v níž rodina Peugeot drží zhruba třetinový podíl a kontroluje většinu hlasovacích práv, uvedla, že ve druhém kvartále představí řadu nových modelů, což podpoří tržby.

Mezi novinky patří Peugeot 308 SW, nové modifikace modelu Citroën C5 ve velmi nabité vyšší střední třídě a lehčí užitkové vozy Citroën Berlingo a Peugeot Partner. Zároveň se chystá uvedení Citroënu C3 v jihoamerickém bloku Mercosur a Citroënu C-Elysée v Číně.

Finanční ředitelka Isabel Mareyová-Semperová řekla, že skupina ponechává letošní výhled provozní marže 3,5 procenta a uvedla, že počet skladovaných vozů mírně stoupl kvůli chystanému uvádění nových modelů.

Mareyová-Semperová dodala, že cíl provozní marže 3,5 procenta zahrnuje i 300 milionů eur ve vyšších cenách surovin, jako je ocel, přičemž skupina se pokouší tyto náklady vstřebat.

Obrat automobilové divize stoupl o 2,4 procenta, respektive o 3,9 procenta na srovnatelné bázi, což je podle PSA v souladu s očekáváním vzhledem k nižšímu počtu pracovních dní.

Analytik Pierre-Yves Quemener z Landesbanki Kepler uvedl, že výsledky automobilové divize byly lepší, než čekal.

Skupina vykázala "vcelku senzační" růst v Rusku, kolem 30 procent, a v bloku Mercosur, zatímco podíl na oslabujícím trhu v Evropě zůstal stabilní.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK