OECD: ČR potřebuje další reformy

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Praha 24. dubna (ČTK) - Česká republika by měla pokračovat v reformách veřejných financí, jejich prosazení je ale vzhledem k těsné vládní většině v parlamentu nejisté. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě o hospodářských výhledech České republiky. Mezi potřebnými změnami organizace uvedla odvážnější snižování deficitu státního rozpočtu, pokračování reforem ve zdravotnictví, zvyšování věku odchodu do důchodu a pokračování daňových reforem.

Loni odhlasovaný reformní balíček je v oblasti hospodářské politiky hlavním dosavadním úspěchem současné vlády, míní OECD. Další reformní plány na podporu ekonomického růstu ale mohou narazit na odpor ve vládní koalici nebo v parlamentu. "Uskutečnění mnoha dalších reforem je proto nejisté, i když by jejich zavedení dlouhodobě zlepšilo výkonnost české ekonomiky," uvádí se ve zprávě.

Kvůli nynějšímu snižování nezaměstnanosti je podle OECD třeba zvýšit motivaci lidí k práci. Vláda by také měla dále reformovat školství a odstraňovat překážky hladkého fungování trhu.

Vláda by měla zajistit fiskální udržitelnost tak, aby se snížil deficit veřejných financí, navrhuje OECD. "Rychlý hospodářský růst představuje jedinečnou příležitost pro snížení rozpočtového deficitu a uskutečnění strukturálních reforem, avšak předchozí ani současná vláda jej plně nevyužily," píše se ve zprávě.

Vláda by podle ní měla předkládat odvážnější rozpočty s nižším plánovaným schodkem a parlament by měl mít méně příležitostí pro výdaje typu "porcování medvěda". Tak se obvykle označuje vyčleňování peněz z rozpočtu, jichž se často domáhají poslanci pro dílčí projekty ve svých regionech.

Daňovou reformu současné vlády hodnotí OECD pozitivně. "Přináší vítané zmenšení rozdílu mezi zdaněním příjmů fyzických a právnických osob a posun od přímého k nepřímému zdanění," uvádí zpráva. Nabádá ale k dalšímu sblížení sazeb daně z přidané hodnoty.

Superhrubý základ u daně z příjmů, do kterého se započítávají i odvody zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální a zdravotní pojištění, je podle OECD "neobvyklý"; v rámci OECD neexistuje v žádné jiné zemi. "Teoreticky nevytváří žádné významné deformace, ale nepřináší ani žádné velké výhody," píše se ve zprávě.

OECD také nevidí důvod pro zavedení stropu vyměřovacího základu pojistného v systému rovné daně z příjmu fyzických osob. Reforma tím podle organizace podobně jako rovná daň přinesla největší prospěch osobám s vysokými příjmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK