OECD doporučuje ČR přehodnotit pravidla veřejných podpor

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Paříž 24. dubna (ČTK) - Česká republika by podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) měla vylepšit pravidla podpor z veřejných zdrojů. OECD to uvedla ve zprávě o hospodářských výhledech České republiky. Pobídky a další typy podpory investic musí být ekonomicky opodstatněné, například při selhání trhu, doporučuje OECD.

Rozšíření způsobilosti pro nárok na pobídky i zkrácení doby daňových prázdnin pro investory hodnotí organizace jako rozumné. "Další úpravy investičních pobídek by však měly vycházet z celkového vyhodnocení a dalšího sledování podporovaných firem," píše se ve zprávě.

Úpravu investičních pobídek prosazuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Vláda v pondělí schválila rozšíření podpory firem, které používají vyspělé technologie. Stát bude podporu poskytovat ve formě příspěvku na mzdové prostředky. Vláda také zrušila poslední investiční pobídku pro zpracovatelský průmysl, kterou byly daňové prázdniny po dobu pěti let.

Podmínky pro udělování investičních podmínek upravila novela zákona již loni. I podle ní mají podporu dostávat především technologicky náročné provozy. Snížila také objem pro minimální investici z 200 milionů na 100 milionů korun, což má zpřístupnit pobídky i menším firmám.

OECD doporučuje, aby dotace a výhody často dojednávané mezi místními úřady a investory byly poskytovány "v rozumném měřítku". Zmiňuje v této souvislosti výstavbu veřejné infrastruktury. Navrhuje také podrobné sledování podpor pro malé a střední podniky orientované na vývoz. "Mělo by být zváženo další rozšiřování působnosti CzechInvestu; existuje důvod pro fúzi s CzechTrade," uvádí zpráva. Ministerstvo průmyslu zatím kvůli úsporám letos plánuje sloučit kanceláře agentur v osmi zahraničních městech.

Zajištěním dobré dopravní infrastruktury může vláda podle OECD ovlivnit rozhodování firem o umístění svých podniků. "Zvýšenou pozornost je třeba věnovat zvláště efektivitě veřejných zakázek," píše. Organizace doporučuje zvážit spolupráci soukromého a veřejného sektoru v projektech PPP. Prospěch by podle OECD přineslo i dosažení lepší rovnováhy mezi silniční a železniční dopravou. Železnice nyní v Česku na trhu nákladní dopravy zaujímá zhruba čtvrtinový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK