Podnikatelé budou soutěžit také o cenu Rebel roku 2008

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Podnikatelé budou letos soutěžit vedle cen Vodafone Firma roku 2008 a Makro Živnostník roku také v kategorii Byznys Rebel roku. Zde zvítězí společnost, která nejvíce boří pravidla ve prospěch zákazníků. Podruhé se bude volit anticena Absurdita roku, která určí největší administrativní zátěž, jež zbytečně komplikuje podnikání. Za vyhlašovatele soutěže to dnes oznámil šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šimůnek.

"Boj za menší byrokracií je během na dlouhou trať. Proto jsme spokojeni, že loňský držitel Absurdity roku, kterým byla povinnost podnikatele nahlásit na živnostenském úřadu záměr otevřít si na každé výstavě nebo pouti prodejní stánek, již byl ze zákona odstraněn," uvedl Šimůnek.

Organizátoři soutěže vybídli podnikatele a firmy, aby na internetové adrese www.firmaroku.cz/absurdita nominovali nejabsurdnější pravidla omezující podnikání. Z námětů budou vybrány nejzávažnější případy byrokracie, ze kterých čtenáři zvolí Absurditu roku 2008.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman podle svých slov věří, že podnikatelům výrazně zjednoduší život nový živnostenský zákon, který bude platit od července 2008. "Začínajícím podnikatelům pomůže, ale pro ty stávající se toho tolik nezjednoduší," podotkla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Do třetího ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2008 se mohou přihlásit podniky s obratem do 1,4 miliardy korun. Makro Živnostník roku 2008 je pro malé podnikatele se zajímavým podnikatelským příběhem. Firmy i živnostníci se mohou registrovat na webových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz do konce června. Krajská kola budou v září a říjnu a vítězové budou vyhlášeni koncem listopadu.

V loňském ročníku se registrovalo do obou soutěží přes 2500 firem a živnostníků. Po zvolení 14 krajských finalistů o vítězi Firmy roku 2007 rozhodovala na základě vybraných ekonomických ukazatelů odborná porota, která toto ocenění udělila firmě Beneš a Lát, s.r.o. O Živnostníkovi roku rozhodla veřejnost , vítěz Libor Václavík získal prostřednictvím SMS téměř 35.000 hlasů.

Záštitu nad soutěžemi převzala Hospodářská komora ČR a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Pořadatelem soutěží je agentura Bison & Rose.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK