Americké akcie ve čtvrtek posílily

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. dubna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily poté, co se investiční banka Merrill Lynch rozhodla ponechat dividendu beze změny. To naznačilo, že se zmírnily problémy ve finančním sektoru. Náladu na trhu podpořil rovněž návrat automobilky Ford Motor k zisku.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,67 procenta na 12.848,95 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 0,64 procenta na 1388,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl dokonce o 0,99 procenta na 2428,92 bodu. Uzavřel tak nejvýše od letošního ledna.

"Roste přesvědčení, že finanční sektor a celá ekonomika mají nejhorší za sebou. Lidé mají chuť více riskovat tím, že se více angažují na akciovém trhu. Důkazem toho je čtvrteční růst," řekl obchodník Michael James z investiční banky Wedbush Morgan.

Akcie společnosti Merrill Lynch posílily o více než sedm procent. Ford si připsal dokonce téměř 12 procent poté, co oznámil, že v prvním čtvrtletí vydělal 100 milionů dolarů po ztrátě 282 milionů ve stejném loňském období.

Na devizovém trhu dolar díky optimističtějšímu pohledu na ekonomiku Spojených států výrazně posílil. Euro bylo naopak pod tlakem kvůli zprávě o překvapivě prudkém zhoršení podnikatelské nálady v Německu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,3 procenta na 1,5676 USD. Během úterý přitom jednotná evropská měna poprvé v historii překročila hranici 1,60 USD. Vůči japonskému jenu stoupl dolar o procento na 104,34 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK