Wall Street vzrostl díky bankám a pojišťovnám

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve čtvrtek stouply, když se investoři hrnuli do churavějícího finančního sektoru kvůli sílícímu názoru, že banky mají již...

...nejhorší za sebou. Data z výroby a trhu práce navíc ukazovala na odolnost ekonomiky.

Investory také vzpružily zprávy, že Merrill Lynch & Co <MER.N> nemění dividendu a Credit Suisse <CSGN.VX> snížila vystavení riziku. Část trhu si to vyložila jako náznak, že se finanční firmy stabilizují a úvěrová krize se blíží ke konci.

Čerstvá makrodata také mírnila obavy o ekonomiku. Minulý týden klesl počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, zatímco se v rámci zprávy o březnových objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby ukázalo, že firmy měly větší chuť investovat, než se čekalo.

Optimismus obklopující výhled bank se rozšířil také na pojišťovny poté, co Travelers <TRV.N>, jedna z největších pojišťoven majetku ve Spojených státech, zvedla předpověď zisku. Akcie American International Group <AIG.N>, jedničky v sektoru zahrnuté v bázi indexu Dow Jones, vyskočily o 7,1 procenta.

"Sílí shoda na tom, že nejhorší ve finančním sektoru a v ekonomice obecně máme za sebou. Lidé jsou ochotni více riskovat tím, že se více zaměřují na akcie. Důkazem je dnešní vzestup trhu," řekl Michael James, makléř u Wedbush Morgan.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> přidal 0,67 procenta na 12.848,95 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,64 procenta na 1388,82 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vzrostl o 0,99 procenta na 2428,92 bodu.

Po závěru trhu spadly akcie Microsoftu <MSFT.O> o 4,7 procenta. Světová softwarová jednička totiž vykázala kvartální tržby a výhled zisku na stávající čtvrtletí při dolní hranici očekávání trhu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK