Japonské akcie stouply na dvouměsíční maximum

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh výrazně oživil a jeho hlavní index se dostal nejvýše za dva měsíce. K nárůstu přispělo zejména oslabování japonského jenu k dolaru, které posílilo akcie japonských vývozců. Na devizovém trhu si dolar zachoval čtvrteční výrazné zisky.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,4 procenta na 13.863,47 bodu a ocitl se nejvýše od 28. února. Širší index Topix posílil o 2,5 procenta.

Pokles kurzu jenu vynesl vzhůru akcie vývozců jako Canon. Akcie bank jako Mizuho rostly díky zvýšenému optimismu ohledně situace v americkém bankovním sektoru.

Akcie dostaly růstový impulz i propadem cen japonských vládních obligací. Ty začaly klesat, protože investoři nyní již od japonské centrální banky perspektivně očekávají zvýšení úrokových sazeb.

Na devizovém trhu si dnes dolar uchoval zisky proti euru i jenu. Pomáhaly mu v tom čtvrteční údaje, které naznačovaly odolnost amerického trhu práce; naproti tomu euro oslabovala nepříznivá zpráva o poklesu podnikatelského klimatu v Německu. Podle některých analytiků však jde hlavně o korekci dosavadního dolarového poklesu a euro by mělo brzy obnovit sílu. Před dlouhými svátky v Japonsku však investoři nejsou ochotni jít do rizikovějších pozic.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru kótoval podobně jako ve čtvrtek večer na 1,5675 USD a proti úternímu rekordu 1,60 USD posílil již o více než tři centy. Vůči jenu byl rovněž bez větší změny kolem 104,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK