Microsoft výsledky zklamal; stupňuje tlak na Yahoo

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Microsoft <MSFT.O> ve čtvrtek zklamal investory vyhlížející zářivý zisk, když slabší tržby systému Windows a předpověď zisku pod cílem...

...zastínily silný výhled na příští rok.

Zisk klesl v kvartálu ukončeném v březnu o 11 procent na 4,39 miliardy dolarů neboli 47 centů na akcii při tržbách 14,45 miliardy. Analytici podle Reuters Estimates čekali v průměru zisk 45 centů na akcii z tržeb 14,49 miliardy.

Zisk 50 centů na akcii za stejné období před rokem zahrnoval jednorázových 11 centů, jež přinesl skok tržeb o 1,6 miliardy dolarů z prodeje pozastaveného zpožděným uváděním aktualizovaných verzí produktů Windows a Office.

Očekávání kolem čerstvých výsledků byla vysoká vzhledem k tomu, že firma dva kvartály po sobě vykázala skvělá čísla.

"Ve skutečnosti se čekalo, že překonají v tržbách i v zisku, ale tržby vyšly trochu slabě," řekl Sid Parakh, analytik u firmy McAdams Wright Ragen. "Takže z tohoto pohledu vzato přijde negativní reakce."

Akcie firmy klesly po závěru seance na Wall Street téměř o 5 procent.

Tržby divize Windows, tedy té nejziskovější, se snížily o 24 procent, což překonalo i nejpesimističtější předpověď firmy, podle níž měly klesnout o 20 procent.

Divize zábavy naopak vykázala skok tržeb o 68 procent díky silné poptávce po herní konzoli Xbox 360.

Microsoft předpovídá ve fiskálním roce 2009, jenž začíná v červenci, zisk na akcii v rozmezí 2,13 až 2,19 dolaru. Tržby mají dosáhnout 66,9 až 68,0 miliardy dolarů.

Trh podle Reuters Estimates pro zmíněné období v průměru prognózoval zisk 2,10 dolaru na akcii z tržeb 66,5 miliardy dolarů.

Ve stávajícím čtvrtletí Microsoft vidí zisk 45 až 48 centů na akcii při tržbách 15,5 až 15,8 miliardy dolarů, zatímco trh na Wall Street v průměru čeká zisk 48 centů na akcii z tržeb 15,6 miliardy.

YAHOO MÁ ČAS DO SOBOTY

Microsoft také vystupňoval tlak na cíl svých akvizičních plánů, portál Yahoo <YHOO.O>, když uvedl, že čas běží a pohaslá hvězda internetu by měla opustit "nerealistická očekávání", že stojí za víc než nabízených 44 miliard dolarů.

Microsoft, jenž stanovil sobotu jako poslední hranici možné dohody s Yahoo, také oznámil, že zváží alternativy včetně nepřátelského převzetí nebo stažení nabídky, pokud se obě strany do víkendu nepřiblíží dohodě.

"Rychlost je důležitá, aby měl obchod smysl," řekl finanční ředitel Chris Liddell. "Bohužel tato transakce je cokoli jiného, jen ne rychlá, a charakterizuje ji něco, co bychom mohli označit jako nerealistická očekávání ohledně hodnoty."

[SEATTLE/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK