Sněmovna schválila novelu o vratce daně z nafty zemědělcům

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Zemědělci budou moci v budoucnu zřejmě stejně jako dřív dostávat zpět část spotřební daně z nafty, kterou spotřebovali při práci na poli. Umožňuje to novela zákona o spotřební dani, kterou dnes v závěrečném čtení schválila Poslanecká sněmovna. Novela nyní zamíří do Senátu a poté k podpisu prezidentovi. Novelu podpořilo 146 poslanců ze všech stran, proti nebyl nikdo.

Současné platné znění zákona o spotřební dani vratku u takzvané zelené nafty neumožňovalo. Příčinou bylo povinné přimíchávání biosložky do nafty; zákon hovořil pouze o čisté motorové naftě a u čerpadel se prodává jen nafta s biosložkou. Zákon ukládá přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje nebo etylesteru řepkového oleje. Na tuto směs se ale vratka daně nevztahuje. Dnešní novela tuto chybu odstraňuje.

"My jsme rozšířili tu možnost vratky spotřební daně i na směsná paliva. Takže jsme odstranili chybu, která v zákoně vznikla" řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Zemědělci mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Podle Papeže tak ročně dostávají 1,5 až 1,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK