Ericsson předčil výsledky za Q1 odhady, akcie pádí

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson <ERICb.ST> v pátek vykázal lepší čtvrtletní zisk i marže, než se čekalo, a jeho akcie...

...vystřelily o 20 procent výš.

"Ta čísla mi dělají velkou radost. Překonala má očekávání i průměrnou předpověď trhu," řekl Nicolas von Stackelberg ze společnosti Sal.Oppenheim.

Největší světový výrobce vybavení pro mobilní sítě vykázal za první čtvrtletí provozní zisk 4,3 miliardy švédských korun (729 milionů dolarů), což představuje výrazný pokles proti 7,6 miliardy korun ve čtvrtém kvartále a 8,2 miliardy ve stejném období před rokem.

Analytici v průměru čekali výsledek 3,7 miliardy korun, odhady se nicméně pohybovaly od 1,5 miliardy až po 5,5 miliardy.

Akcie společnosti od loňského října, kdy Ericsson oznámil propad zisku, ztratily více než 50 procent hodnoty. V 10:40 se zotavovaly o 22 procent.

"Naše podnikání se v daném kvartále vyvíjelo dobře, uvážíme-li současné tržní prostředí a oslabující dolar," uvedl generální ředitel Carl-Henric Svanberg.

"Stále považujeme za rozumné počítat pro letošní rok se stagnujícím trhem mobilní infrastruktury. Probíhající snižování nákladů pokračuje podle plánu s tím, jak se přizpůsobujeme tomuto scénáři."

Ericsson v únoru oznámil, že bude snižovat náklady o 4 miliardy korun ročně, přičemž zruší okolo 1000 pracovních míst ve Švédsku a potenciálně 4000 na celém světě.

Firma v pátek dále uvedla, že provozní marže v prvním čtvrtletí dosáhla 9,7 procenta proti 19,3 procenta ve stejném období před rokem. Trh však čekal v průměru výsledek pouze 8,8 procenta. Hrubá marže činila 38,6 procenta proti 43 procentům před rokem.

Klíčová divize sítí vykázala tržby 30 miliard korun, zatímco analytici očekávali 28,1 miliardy.

"Bylo to skvělé čtvrtletí. Zvláště hrubá marže byla lepší, než jsem předpokládal," řekl analytik Hannu Rauhala z banky Pohjola. "Dolar měl svůj vliv, ale ne tak velký, jak jsem čekal. Na to, jak je těžká doba pro prodej sítí, byla ta čísla docela dobrá."

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK