Evropské akcie rostou, výš je vede Ericsson

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek po poledni přidávaly přes 1 procento díky technologickému sektoru, který významně podpořily dobré kvartální výsledky firmy...

...Ericsson <ERICb.ST>.

Dařilo se také finančním firmám po vzestupu zámořských bank a pojišťoven. Ty posílily v naději, že tento churavějící sektor má už nejhorší časy za sebou.

Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 13:40 rostl o 1,19 procenta na 1331,47 bodu, těsně pod denní maximum 1334,21 bodu, což byla i nejvyšší hodnota od konce února.

"Celkový sentiment je dobrý, pravděpodobně kvůli tomu, že nejsou žádné zprávy z bankovního sektoru," řekl Stefan Chmielewski, makléř u firmy Lang & Schwarz v Düsseldorfu.

Index evropských bank DJ Stoxx <.SX7P> přidával 1,8 procenta, zatímco UBS <UBSN.VX>, Credit Suisse <CSGN.VX>, UniCredit <CRDI.MI> a Barclays <BARC.L> rostly o 2,7 až 4,1 procenta.

Čtvrteční zprávy, že Merrill Lynch & Co <MER.N> nemění dividendu a Credit Suisse <CSGN.VX> snížila vystavení riziku, poskytly trhu jistou naději na stabilizaci finančního sektoru.

Výrobce telekomunikačního vybavení Ericsson vystřelil o 25,9 procenta poté, co vykázal překvapivě robustní zisk za první kvartál [ID:nSCH452119].

Index technologického sektoru DJ Stoxx <.SX8P> přidával 4,7 procenta a zaujal první příčku mezi dílčími ukazateli v Evropě.

Akcie švédské automobilky Volvo <VOLVb.ST> stoupaly o 5,7 procenta poté, co její kvartální výsledky rovněž překonaly odhady trhu.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK