Ceny pšenice klesají, čeká se rekordní světová úroda

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. dubna (ČTK) - Ceny pšenice na termínových burzách v posledních týdnech na rozdíl od ostatních obilnin výrazně klesají a snižují tlaky na světový růst cen potravin. Hlavní surovinu k výrobě chleba tlačí dolů vyhlídky na rekordní světovou sklizeň a prudký nárůst produkce ve většině významných obilnářských oblastí, řekli analytici agentuře Reuters.

Globální produkce pšenice by v nadcházející sezoně měla podle poslední prognózy Mezinárodní rady pro obilí (IGC) dosáhnout rekordních 645 milionů tun a proti loňsku se zvýšit o 41 milionů tun, tedy sedm procent. Rozloha oseté plochy je vyšší o 3,6 procenta.

Cena nejbližšího termínu na pšenici na chicagské burze CBOT klesla dnes na 8,02 dolaru za bušl, nejníže od listopadu. Z rekordního maxima 13,345 USD z konce února tak sestoupila již o 40 procent.

Analytici uvádějí, že vysoké ceny vyvolaly rychlou odezvu u farmářů a situace se na jaře vyvíjí v řadě oblastí velmi dobře. Vysokou úrodu lze čekat v EU, východoevropských zemích kolem Černého moře i v USA. Zvýšený osev v EU byl podpořen pozastavením platnosti nařízení, které nutí farmáře ponechávat část půdy ladem. IGC odhaduje, že produkce pšenice v EU vzroste o 15 procent na 138,1 milionu tun.

Pokles cen pšenice by tak měl zmírnit tlaky na potravinovou inflaci ve světě. V minulých měsících prudký nárůst světových cen pšenice výrazně zvýšil cenu chleba, což vyvolalo sociální nepokoje v Egyptě a dalších zemích.

Nyní zdražuje zejména rýže, hlavní potravina ve většině rozvojového světa, což vede k protestům v řadě zemí Afriky a Asie. První globální potravinová krize od druhé světové války ohrožuje hladem desítky miliony chudých po celém rozvojovém světě, kteří na výrazně dražší potraviny nemají peníze.

Světové zásoby pšenice však zatím zůstávají velmi nízké. Jakákoliv známka nepříznivého počasí v klíčových pěstitelských oblastech by tak mohla ceny opět vytlačit vzhůru, řekl analytik Rabobank Luke Chandler.

V USA se čeká nárůst produkce pšenice o 10-15 procent. Farmáři zde zčásti opouštějí kukuřici, kterou loni kvůli produkci biopaliv vyhnali na rekordní úrovně, a přešli díky loňskému růstu cen na pšenici. Vysokou sklizeň letos po loňském suchu očekává i Austrálie, která je po USA druhým největším vývozcem této komodity. Australské úřady odhadují, že úroda bude proti loňsku dvojnásobná a dosáhne rekordních 27 milionů tun. V Číně zpočátku hrozilo sucho, v posledních týdnech se však situace zlepšila a sklizeň by podle odhadů měla zůstat na loňské úrovni 106 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK