Futures v USA rostou; finance se možná uklidnily

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pátek rostly. Robustní zisk firmy American Express přiživil sílící pocit úlevy, že se výsledky firem drží, a...

...přidal na optimismu, že finanční sektor je z nejhoršího venku.

Vydavatel kreditních karet American Express <AXP.N> ve čtvrtek večer sice vykázal pokles zisku za první kvartál, ale výsledky překonaly odhady. Firma také potvrdila celoroční předpověď a její akcie po závěru seance posílily o 4,5 procenta.

Technologie se možná ocitnou pod tlakem poté, co Microsoft <MSFT.O> zklamal investory vyhlížející zářivý zisk, když slabší tržby systému Windows a předpověď zisku pod cílem zastínily silný výhled na příští rok [ID:nMUL525058]. Akcie firmy spadly po zavření trhu téměř o 5 procent.

"Ve vzduchu je cítit, že vstupujeme do závěrečné fáze téhle krize. Skutečně to vypadá, že důvěra investorů se vrátila," řekl Rick Meckler, prezident firmy LibertyView Capital Management.

Ve 14:35 stoupaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> o 8,7 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> přidávaly 10,25 bodu.

Průběh seance by mohly ovlivnit také dolar a ceny ropy, řekl Meckler. Dolar mířil k nejlepšímu měsíčnímu výsledku vůči koši měn <.DXY> za dvaapůl roku a stále se vzdaloval od historického dna k euru <EUR=> z tohoto týdne, když mu pomáhal zlepšený sentiment ohledně americké ekonomiky.

Futures na americkou ropu <CLc1> stoupaly o více než 1 dolar na barel kvůli obavám o dodávky z Nigérie a Severního moře.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK