Norske Skog zavře papírnu ve Štětí na konci května

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štětí (Litoměřicko) 25. dubna (ČTK) - Provoz papírny Norske Skog ve Štětí na Litoměřicku, která vyrábí novinový papír, skončí na konci letošního května. ČTK o tom dnes informoval mluvčí společnosti Tomáš Bujna. O práci přijde všech 213 zaměstnanců papírny. Vedení firmy se prý na podmínkách propouštění dohodlo i s odboráři.

O uzavření papírny rozhodlo na začátku března norské vedení koncernu, neupřesnilo ale, kdy tak učiní. Společnost konec výroby zdůvodnila silnou konkurencí na trhu. Výrobu firma skončí rovněž v norském závodě Follum a v Čongwonu v Jižní Koreji.

Firma Norske Skog je jedním z největších světových producentů papíru ve světě. Papírnu ve Štětí, která má výrobní kapacitu 130.000 tun novinového papíru ročně, firma získala v roce 1997. Vlastní další papírny po celém světě, v Evropě jsou kromě Norska i v Německu, Rakousku, Nizozemsku a Francii. Na začátku dubna na veřejnost pronikly informace, podle nichž má možná zájem o firmu významný švédský investor Marcus Wallenberg. Jakékoli spekulace ale odmítl komentovat.

Litoměřický úřad v práce už v březnu, kdy vedení firmy rozhodlo o uzavření papírny, oznámilo, že konec výroby do míry nezaměstnanosti na Litoměřicku významně nezasáhne. Například lidem z výrobních linek je schopen nabídnout volná místa u japonských společností v průmyslové zóně v Lovosicích. Na konci března bylo na Litoměřicku bez práce 5046 lidí a míra nezaměstnanosti dosahovala 8,07 procenta, což je nejméně v celém kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK