Stávka v rafinerii Grangemouth může Britům zkomplikovat život

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. dubna (ČTK) - Chystaná stávka ve skotské rafinerii Grangemouth může o víkendu zkomplikovat život mnoha lidem na severu Británie. Pokud se odboráři se zástupci managementu ještě na poslední chvíli nedohodnou, mohly by pohonné hmoty chybět v převážné části Skotska a na severu Anglie, i když vláda tvrdí, že k panice není důvod.

Surovinu do rafinerie Grangemouth dodává ropovodem Forties britská společnost BP, která už zahájila práce na odstávce ropovodu. Pokud se nepodaří stávku odvrátit, bude to po 70 letech poprvé, co bude nutné kvůli nespokojeným zaměstnancům zastavit provoz rafinerie.

Ropovod Forties je pro sever Británie naprosto klíčový a dopravuje se přes něj až polovina objemu ropy, která se vytěží v Severním moři. Odstávka rafinerie Grangemouth už začala a předpokládá se, že činnost zařízení zcela ustane v sobotu. Stávka má podle agentury Reuters začít v neděli a trvat má dva dny.

Hrozba stávky v minulých dnech v Británii výrazně zdražila naftu, benzin i plyn. Obavy se projevily i v růstu cen plynového oleje v Londýně. Od této suroviny se většinou odvíjejí ceny nafty i leteckého paliva.

Ke stávce se chystá až 1200 zaměstnanců rafinerie, kteří požadují výhodnější podmínky příspěvků na důchodové zabezpečení. Odboráři už jednali s majitelem rafinerie, firmou Ineos, ve středu, rozhovory ale skončily bez úspěchu. Dnes budou pokračovat a zástupci BP uvedli, že pokud by odboráři změnili názor, proces odstávky ropovodu se ještě dá zastavit.

Ropovodem Forties proudí zhruba 700.000 barelů ropy denně a přepravuje se přes něj ropa ze zhruba 70 polí v oblasti Severního moře. Část těchto polí začala už ve čtvrtek s útlumem těžby. Přes Forties se přepravuje rovněž asi pětina zemního plynu, který Británie vytěží.

Grangemouth je celý energetický komplex, kde se nachází rafinerie a také zpracovatelský závod Kinneil, který využívá společnost BP. Ropovod je závislý na elektřině a na páře, která se v tomto komplexu vyrábí. I kdyby stávka netrvala dlouho, k bezpečné obnově provozu rafinerie a dalších částí komplexu je zapotřebí minimálně dvou týdnů, možná ještě více.

Navzdory problémům se vládní představitelé snaží veřejnost uklidnit a tvrdí, že benzinu i dalších pohonných hmot bude dostatek. Zásoby v komplexu Grangemouth jsou údajně dost vysoké, aby bylo možné uspokojit poptávku, a to jak po ropě, tak po ropných produktech.

Britský autoklub varoval motoristy, aby si zbytečně nedělali zásoby pohonných hmot. Obezřetnost ale doporučuje společnost BAA, která provozuje největší britská letiště. Zástupci BAA letecké společnosti informovali, že stávka by mohla mít vliv na zásobování leteckým palivem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK