VERZE 2-Spotřebitelská důvěra USA v dubnu padá na 26leté dno

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává reakci trhu, citaci z průzkumu, dílčí...

...indexy)

NEW Americká spotřebitelská důvěra v dubnu klesla třetí měsíc v řadě a dosáhla nejnižší úrovně za více než čtvrtstoletí kvůli zjitřeným obavám z inflace a propadu trhu s bydlením, ukázal páteční průzkum.

Index důvěry podle konečných údajů průzkumu Michiganské univerzity a agentury Reuters mezi spotřebiteli v dubnu sklouzl ještě hlouběji do teritoria značícího recesi. Ukazatel klesl na 62,6 bodu z březnových 69,5 bodu a proti předběžně uváděným 63,2 bodu.

Jde o nejnižší výsledek od 62,0 bodu z března 1982, kdy spotřebitele ve Spojených státech trápila "stagflace", tedy období slabého růstu v kombinaci s vysokou inflací.

Index amerických blue chips Dow Jones i ukazatel širšího trhu S&P 500 po zprávě sklouzly do záporného teritoria, zatímco technologický index Nasdaq prohloubil ztráty až na 1 procento.

"Více spotřebitelů než kdy jindy od roku 1982 ohlásilo, že se jejich osobní finanční situace zhoršila kvůli vysokým cenám paliv a potravin i kvůli tenčícím se příjmům a všeobecným poklesům hodnoty nemovitostí," uvádí se v průzkumu.

"Ještě nikdy v dlouhé historii průzkumů neoznámilo tolik spotřebitelů jako v dubnovém průzkumu, že slyšelo zprávy o nepříznivém ekonomickém vývoji."

Téměř devět z 10 oslovených spotřebitelů se podle průzkumu domnívá, že se ekonomika Spojených států nachází v recesi.

Průzkum dále ukázal, že roční očekávání inflace stouplo na 4,8 procenta - nejvýš od října 1990 - z březnových 4,3 procenta.

Index očekávání ve vztahu k osobním financím klesl na 100 bodů, nejnižší úroveň od srpna 1993, z březnových 112 bodů, zatímco index současného stavu osobních financí v dubnu spadl na 86 bodů z 93 bodů za předchozí měsíc, nejníž od listopadu 1981.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK