Ropa znovu prudce zdražuje

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes opět výrazně vzrostly a barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil ke 118 dolarům. Hlavním důvodem napětí je útok povstalců na ropná zařízení v Nigérii, která je největším producentem ropy v Africe a těží velmi kvalitní lehkou ropu Bonny.

Krátce po 16:00 SELČ se barel WTI prodával asi za 117,80 USD a proti předchozímu závěru byl dražší zhruba o 1,5 procenta. Podobně severomořská ropa Brent se vrátila ke 116 dolarům za barel.

V Nigérii stávkují zaměstnanci americké ropné společnosti Exxon Mobil, což firmu podle agentury Reuters přinutilo zastavit těžbu zhruba 200.000 barelů ropy denně.

Exxon je nyní největším zahraničním producentem ropy v Nigérii, protože někdejší jednička, britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell, se stává častým cílem útoku povstaleckých skupin, a těžbu neustále omezuje či zcela zastavuje.

O sabotáži na ropovodu Royal Dutch Shell v deltě Nigeru informovali sami povstalci. Nezávislé zdroje ale zprávu nepotvrdily a stanovisko nevydal ani Shell.

"Velkým ropným společnostem upřímně doporučujeme, aby neplýtvaly časem a nesnažily se žádné ropovody opravovat. My je budeme i nadále sabotovat," cituje Reuters e-mailovou zprávu, kterou jí zaslali zástupci povstaleckého Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND).

Důvod k růstu cen ropy ale dává také hrozba stávky ve skotské rafinerii Grangemouth. Na ní je závislý obří ropovod Forties, která provozuje společnost BP a který denně přepravuje asi 700.000 barelů ropy ze zhruba 70 ropných polí v oblasti Severního moře. Forties je pro severní Británii naprosto klíčový.

Než se objevily informace o problémech v Nigérii, cena ropy se snižovala a barel WTI se pohyboval pod 115 dolary. Hlavním důvodem byl růst kurzu dolaru. Americká měna díky lepším vyhlídkám ekonomiky zpevnila k většině světových měn, mnohdy až na měsíční maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK