Americké akcie v závěru týdne mírně zpevnily

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se snižovaly, do konce obchodování ale smazaly prakticky všechny ztráty a skončily v mírném zisku. Ceny klesaly především kvůli pokračujícímu růstu cen ropy, na technologie negativně zapůsobily výsledky hospodaření americké softwarové společnosti Microsoft.

Dow Jonesův index vzrostl o 42,91 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,33 procenta na hodnotě 12.891,86 bodu. Během dne ale vykazoval ztrátu až 0,7 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,65 procenta na 1397,84 bodu, index Nasdaq Composite nicméně o 0,25 procenta klesl a skončil na 2422,93 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index zpevnil o 0,3 procenta, S&P 500 vzrostl o 0,5 procenta. Nicméně vůbec nejlépe si ze všech tří hlavních indexů vedl Nasdaq Composite, který vzrostl o 0,8 procenta.

Microsoft ve čtvrtek zveřejnil výsledky hospodaření, které ukázaly, že firmě v prvním kalendářním čtvrtletí klesl zisk o 11 procent. Výsledky investory příliš nenadchly a trh si více sliboval i od prodeje operačního systému Windows. I když firma předložila solidní výhled, její akcie klesly asi o šest procent.

Zlepšuje se také situace finančních společností, které by se podle části analytiků mohly odpoutat ode dna a pokračovat v růstu. Značný zájem byl proto o akcie společnosti American Express, zvyšovaly se ale i kurzy akcií Merrill Lynch, Citigroup nebo JPMorgan Chase & Co.

Ceny ropy dnes pokračovaly v růstu a cena Brentu se vyšplhala na nový rekord 117,56 USD. Vedle známých důvodů, jako je růst poptávky a problémy na infrastruktuře, se cena ropy zvyšuje také kvůli hrozící stávce ve velké skotské rafinerii Grangemouth. Důvodem k růstu cen jsou další sabotáže na ropovody v Nigérii a napětí mezi USA a Íránem.

"Ropa náladu na trhu ovlivňuje čím dál víc. Zaznamenali jsme výprodej na trhu komodit, ropy se to ale zřejmě netýká," podotkl analytik společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny.

Na devizových trzích pokračuje v růstu dolar, který se vůči euru dostal na třítýdenní maximum. Sílí totiž názory, že americká centrální banka může snížit sazby už jen jednou a dá si delší pauzu. Takovému scénáři částečně nasvědčují poslední data o vývoji americké ekonomiky, i když více řekne až předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5591 USD, a dále tak zpevnil z předchozích 1,5675 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu zůstal bez větších změn na 104,38 JPY, euro vůči jenu ale oslabilo na 162,74 z předchozího kurzu 163,57 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK