V Británii pokračuje odstávka ropovodu Forties

26.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. dubna (ČTK) - Britská energetická společnost BP dnes pokračuje v postupné odstávce svého obřího ropovodu Forties, kterým se do Británie dostává asi polovina objemu britské ropy vytěžené v Severním moři. BP k tomuto kroku nutí plánovaná stávka zaměstnanců velké rafinerie Grangemouth ve Skotsku.

Činnost rafinerie, kterou vlastní společnost Ineos, už byla zastavena a v areálu pokračují přípravy na zahájení stávky. Ta má začít v neděli a měla by trvat dva dny. V Británii to bude po zhruba 70 letech poprvé, co musí být kvůli nespokojeným zaměstnancům zastavena celá rafinerie. Lidé z rafinerie chtějí od zaměstnavatele vyšší příspěvky na penzi.

"Bylo nám řečeno, že technické zázemí nám bude k dispozici až do začátku stávky zítra v šest ráno (neděle, 07:00 SELČ). Do té doby ale bude muset být ropovod odstaven," řekl mluvčí BP, jehož citovala agentura Reuters. BP se teď podle něj snaží práce na zastavení ropovodu urychlit.

Rafinerie Grangemouth dodává asi deset procent objemu benzinu a nafty, které se v Británii spotřebovávají. Kromě toho dodává energii do blízkého zpracovatelského závodu Kinneil, který patří BP. Ta v něm zpracovává ropu z asi 70 polí v oblasti Severního moře a dělí ji na několik složek. Bez energie nemůže závod Kinneil fungovat.

Přes ropovod Forties proudí také asi pětina zemního plynu, který se těží u britských břehů. I kdyby stávka netrvala dlouho, k bezpečné obnově provozu rafinerie Grangemouth a dalších částí komplexu je zapotřebí alespoň dvou týdnů, možná ještě více. Část polí v Severním moři začala s útlumem těžby už ve čtvrtek.

V Británii se denně zpracuje asi 1,5 milionu barelů ropy, z toho ropovodem Forties proudí zhruba 700.000 barelů. Ropa, která ropovodem denně proteče, má hodnotu kolem 50 milionů liber (zhruba 1,6 miliardy Kč). Dvoudenní stávka tudíž bude znamenat velkou újmu také pro státní pokladnu, protože ropné produkty jsou zatíženy vysokou daní.

Britská vláda se mezitím snaží uklidnit motoristy, aby nepanikařili a zbytečně si nedělali zásoby pohonných hmot. "Ve Skotsku je dost benzinu i nafty, takže během té doby lze poptávku uspokojit," řekl ministr podnikání a reformy směrnic John Hutton. Problémy prý mohou nastat jen v případě, že lidé změní chování.

Vláda chce zamezit opakování podobných problémů z roku 2000, kdy řidiči kamionů protestovali proti vysokému zdanění pohonných hmot a zablokovali přístup ke klíčovým rafineriím. Motoristům pak nezbylo, než se postavit do fronty u čerpacích stanic a čekat, zda se na ně dostane.

"Máme dost důvodů se domnívat, že toto období překonáme bez větších potíží, pokud při nákupu pohonných hmot nebudou činit větší potíže ani lidé," řekl Hutton, kterého cituje zpravodajská stanice BBC. Hrozba stávky už ale v minulých dnech v Británii výrazně zdražila naftu, benzin i plyn. Obavy se ale projevily i v růstu cen plynového oleje, od něhož se odvíjejí ceny nafty a leteckého paliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK