V rafinerii Grangemouth ve Skotsku se stávkuje

27.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Grangemouth 27. dubna (ČTK) - Zaměstnanci velké skotské rafinerie Grangemouth dnes ráno zahájili stávku, kvůli které musel být zcela odstaven obří ropovod Forties. Zaměstnanci chtějí vyšší příspěvky na penzi, což provozovatel rafinerie, nadnárodní společnost Ineos, odmítá. Někteří motoristé se předzásobili pohonnými hmotami, takže část pump se potýkala s jejich nedostatkem.

Ropovod Forties patří energetické společnosti BP a přepravuje se přes něj téměř polovina objemu ropy, která se v Británii vytěží. Grangemouth je klíčovou rafinerií, která na britských ostrovech produkuje zhruba desetinu benzinu a nafty. Kromě toho dodává páru do blízkého závodu Kenneil, v němž BP zpracovává ropu ze zhruba 70 polí na břehu Severního moře.

Management rafinerie, kde se denně zpracovává na 200.000 barelů ropy, se v sobotu setkal se zástupci odborové organizace UNITE. Schůzka ale nepřinesla žádný průlom, takže bylo jasné, že práce na zastavení ropovodu budou pokračovat. Do dnešního rána, než začala stávka, ropovodem přestala ropa zcela proudit.

Lobbistická skupina Oil & Gas UK v sobotu uvedla, že kvůli stávce zaměstnanců v Grangemouthu jsou Britové drženi jako rukojmí. Skupina proto vyzvala vládu, aby zakročila. Kabinet sice vyzval motoristy, aby si nedělali zásoby, lidé ale tohoto doporučení nedbali. Po zhruba 70 letech je to poprvé, co musela být kvůli nespokojeným zaměstnancům odstavena celá rafinerie.

Stávka v rafinerii a problémy, které protest zaměstnanců provází, jsou pro politiky nepříjemné ještě z jiného důvodu. V Anglii a Walesu se za pár dnů totiž budou konat místní volby. Postoj voličů by tak mohl ukázat, jak si v této zkoušce stojí od svého loňského nástupu do funkce premiér Gordon Brown.

Pokud by závod v Kenneilu začal dostávat energii hned po skončení stávky ropná pole budou schopna hned obnovit těžbu, bylo by možné ropovod znovu zprovoznit zhruba do 24 hodin. I tak ale může trvat několik dnů, než bude možné ropovodem přepravovat původní objem ropy. Zařízením se přepravuje také asi pětina celkového objemu zemního plynu.

V Británii se denně zpracuje asi 1,5 milionu barelů ropy, z toho ropovodem Forties proudí zhruba 700.000 barelů. Ropa, která ropovodem denně proteče, má hodnotu kolem 50 milionů liber (zhruba 1,6 miliardy Kč). Dvoudenní stávka tudíž bude znamenat velkou újmu také pro státní pokladnu, protože ropné produkty jsou zatíženy vysokou daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK