Američané začnou dostávat peníze v rámci daňové úlevy

27.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. dubna (ČTK) - Obyvatelé Spojených států začnou od příštího týdne dostávat peníze v rámci daňové úlevy, s jejíž pomocí se vláda snaží revitalizovat ekonomiku. Půjde o skutečné peníze, které se lidem objeví na bankovních účtech, případně je dostanou ve formě šeků. Vláda nyní doufá, že lidé peníze utratí, aby akce splnila svůj účel.

Prezident George Bush řekl, že peníze navíc by lidem měly pomoci vyrovnat se s růstem cen potravin a pohonných hmot. "Od pondělí se vliv podpůrných opatření začne projevovat v milionech domácností po celé naší zemi," řekl k chystané výplatě Bush, jehož citovala agentura AP.

Jednotlivec může dostat nejvýše 600 dolarů (asi 9700 Kč), zatímco pár má nárok maximálně na 1200 dolarů. Příjemcem chystané daňové úlevy bude asi 130 milionů domácností.

Opoziční demokraté jsou se stimulačním opatřením spokojeni, vadí jim ale, že z něj údajně budou mít prospěch i nadnárodní energetické koncerny. Většina Američanů prý peníze využije hlavně na pokrytí vyšších nákladů u čerpacích stanic.

"Dráždí nás pomyšlení na to, že peníze daňových poplatníků, které by měly podpořit ekonomiku, skončí v kapsách členů OPEC. Smutným faktem je, že průměrná americká rodina letos utratí téměř celou podporu za dražší pohonné hmoty," stěžoval si v pátek demokratický senátor Charles Schumer, který je předsedou společného hospodářského výboru Kongresu.

Peníze bude distribuovat úřad Internal Revenue Service (IRS), který je v USA pověřen výběrem daní. Zástupci IRS uvedli, že s převody se nezačne dříve než v pátek, se zahájením distribuce šeků se podle Bushe počítá až 9. května. I tak je to asi o týden dříve, než se původně plánovalo.

Bush dříve říkal, že výplata peněz by mohla Američany přimět k většímu utrácení, aby se zvýšily výdaje spotřebitelů. Ty jsou totiž hnací silou růstu ekonomiky, na kterém se podílejí z více než dvou třetin. Jestliže ale Bush nyní říká, že lidé peníze použijí na základní životní potřeby, pak tím podle AP zdůrazňuje, jak vážné problémy nyní ekonomika má.

"Dokud vláda nepřinutí OPEC, aby zvýšil těžbu ropy, pak amerického spotřebitele čeká velmi horké léto v podobě čtyř dolarů za galon benzinu (zhruba 3,8 litru) a žádné vyhlídky na zlepšení," řekl Schumer. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která je také demokratkou, s těmito slovy v zásadě souhlasí.

Úleva na daních podle Pelosiové ekonomice zřejmě pomůže, dlouhodobě to ale podle ní asi stačit nebude. Vyslovila se proto ještě pro jeden takový soubor opatření, který by ekonomiku víc rozpohyboval. O této možnosti už se prý začalo debatovat s vládou a republikány, v jaké fázi jednání jsou a co přesně demokraté požadují, ale neupřesnila.

Americká ekonomika nyní prochází silným útlumem a podle mnoha analytiků už je v recesi. Bush se zatím slovu recese vyhýbá a když o ekonomice mluví, hovoří pouze o jejím zpomalení. "Je zřejmé, že naše ekonomika zpomaluje. Naštěstí jsme ale příznaky včas rozpoznali a začali jsme jednat," řekl Bush k přijatému souboru opatření. Vláda soubor schválila v únoru a celkem chce ekonomiku podpořit částkou asi 168 miliard dolarů.

Ekonomika je v recesi v případě, že hrubý domácí produkt (HDP) klesá alespoň dvě čtvrtletí po sobě. Loni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika ještě vykazovala růst, i když jen mírný, první předběžné údaje za první čtvrtletí budou k dispozici ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK